Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr θα είναι κοινός διαγωνισμός φωτοβολταϊκών και αιολικών με μια διαφορετική τιμή για κάθε τεχνολογία και επίσης θα υπάρχει ένας τεχνολογικός συντελεστής γύρω στο 30% της συνολικής ισχύος που δημοπρατείται. «Επιδίωξη είναι να μην υπάρχει μονοκαλλιέργεια δηλαδή να πάρει μια τεχνολογία όλη την ισχύ», αναφέρουν πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορούν έργα με άδειες παραγωγής και τα οποία θα έχουν όρους σύνδεσης. Πλέον, η επεξεργασία είναι στο τελικό στάδιο. Στόχος τον Σεπτέμβρη να είναι έτοιμος ο διαγωνισμός.
Την ίδια ώρα, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο iEnergeia πως ο διαγωνισμός για τις ΑΠΕ, έπρεπε να γίνει νωρίτερα και επισημαίνουν πως «ο Σεπτέμβρης είναι μακριά. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτά που πρότεινε η Κομισιόν δηλαδή η απλοποίηση των διαδικασιών και να οριστούν περιοχές που εκ των προτέρων θα επιτρέπονται ΑΠΕ δείχνουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Το στοίχημα είναι να μην χάσει το τρένο η χώρα μας».
Σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, τόνιζε πως « ως χώρα έχουμε πετύχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησής νέων ΑΠΕ, εν μέσω ενός πρωτοφανούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW!».