Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συμμετείχε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος για το σχέδιο νόμου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την ύπαρξη του κλιματικού νόμου, πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα διασφαλίσει τη σταδιακή μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα.
Πιο αναλυτικά ο κ. Λαδακάκος είπε τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχάς επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι η ύπαρξη κλιματικού νόμου και ειδικότερα ενός νόμου που θα διασφαλίσει «την σταδιακή μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα έως το έτος 2050» είναι θετικό και υποστηρίζουμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Κατά την γνώμη μας ο νόμος θα έπρεπε να είναι πιο φιλόδοξος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς θα υλοποιηθεί ο σκοπός του. Και για αυτό χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ. Πολλές ΑΠΕ και γρήγορα.
Εάν όμως πράγματι θέλουμε τις ΑΠΕ, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην απλοποίηση της αδειοδότησης. Και αυτή τη στιγμή το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλήματος είναι η διαδικασία τροποποίησης υφιστάμενων περιβαλλοντικών αδειών, όπου υποχρεούμαστε ουσιαστικά σε επανάληψη της διαδικασίας.
Όταν ζητάμε απλοποίηση δεν σημαίνει ότι κάθε αίτηση για ένα έργο ΑΠΕ θα εγκρίνεται. Σημαίνει ότι το κράτος οφείλει σε ένα εύλογο χρόνο 2 ετών να έχει λάβει οριστική απόφαση, θετική ή αρνητική, για την αίτηση εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους της, τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, σύνδεσης στο δίκτυο κλπ. Σημαίνει επίσης ότι έργα που έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντική άδεια, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία όταν αλλάζουν, έστω και λίγο, το σχεδιασμό τους.
Η προθεσμία των 2 ετών προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Α.Π.Ε. και είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη. Η Οδηγία αυτή πρόκειται να ενισχυθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου REPowerEU που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ένα νέο πακέτο νομοθεσίας και αναλυτικές οδηγίες στα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Α.Π.Ε. με σκοπό την ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά το ρώσικο αέριο. Με βάση τα κείμενα αυτά, θεωρείται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Αυτή η έννοια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη στάθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με άλλα συμφέροντα, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας. Αυτή η προσέγγιση θα ισχύει έως ότου η ΕΕ φτάσει σε κλιματική ουδετερότητα.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, τονίζουμε ότι τόσο η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή όσο (και κυρίως) τα Περιφερειακά Σχέδια του αρ.6 και τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών του αρ. 16 θα πρέπει να έχουν σαφείς προβλέψεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε αυτά και να είναι εναρμονισμένα όχι μόνο με το ΕΣΕΚ αλλά και με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Οι ποσοτικοί στόχοι σε αυτά δεν πρέπει να αφορούν μόνο την μείωση εκπομπών αλλά και την ενεργειακή παραγωγή μονάδων ΑΠΕ εντός των διοικητικών του ορίων.
Το σχέδιο νόμου οφείλει επίσης να δώσει αυξημένη προσοχή στον θαλάσσιο χώρο και στις δυνατότητες που αυτός παρέχει για δράσεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρομαι φυσικά στο ειδικότερο θέμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων το θεσμικό πλαίσιο του οποίου αναμένουμε να δούμε το προσεχές διάστημα και στην χώρα μας.
Τέλος, όσον αφορά το Κεφ. Δ΄ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» θεωρούμε θετική την σύσταση «Εθνικού Παρατηρητήριου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή». Το παρατηρητήριο αυτό θα πρέπει μέρος των δράσεων του ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτή να το επικεντρώσει στην επιτακτική ανάγκη εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην χώρα μας μέσω ενός προγράμματος ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας με έμφαση στις περιοχές όπου εμφανίζεται το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον και στις οποίες σήμερα κυριαρχούν οι μύθοι και οι ψευδείς ειδήσεις. Εφόσον υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, η ΕΛΕΤΑΕΝ προτίθεται να την υποστηρίξει στην πράξη με τις όποιες δυνάμεις, στοιχεία και τεχνογνωσία μας.