Ο Miroslav Tomašević, εκτελών χρέη διευθυντή της EPS, αναμένει ότι το αιολικό πάρκο στο Kostolac θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο σε 26 μήνες.
Το αιολικό πάρκο κατασκευάζεται σε χώρο που κάποτε λειτουργούσαν ανθρακωρυχεία στο Kostolac.
Η αξία του έργου εκτιμάται σε 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα εκταμιευθεί από τη γερμανική τράπεζα KfW. Η EPS υπέγραψε τη σύμβαση δανείου τον Νοέμβριο του 2017 και έλαβε ενεργειακή άδεια για το αιολικό πάρκο στα τέλη του 2018.
Ο πρώτος αιολικός σταθμός της EPS, με 20 γεννήτριες, θα εγκατασταθεί στις περιοχές Drmno, Petka, Ćirikovac και Klenovnik, στην περιοχή των κλειστών υπαίθριων ορυχείων και χωματερών της θυγατρικής της EPS, Termoelektrane i kopovi Kostolac (TE-KO Kostolac).
Σημειωτέον, στις τοποθεσίες της TE-KO Kostolac η EPS σχεδιάζει να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας, με την ονομασία Srednje Kostolačko Ostrvo και Petka. Ωστόσο, το δεύτερο έργο σταμάτησε πριν από μία εβδομάδα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αιολικών πάρκων σε εξαντλημένα ανθρακωρυχεία και χώρους απόρριψης τέφρας είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στον κόσμο, με τη Βόρεια Μακεδονία να είναι ο περιφερειακός ηγέτης σε τέτοια έργα.
Ο Stjepan Čerkez, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Gamesa RE, ευχαρίστησε την EPS για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να υλοποιήσει το έργο.
Η Siemens Gamesa Re αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά αυτό το εγχείρημα και έχει συμπεριλάβει εμπειρογνώμονες με εμπειρία σε έργα παρόμοιας πολυπλοκότητας, δήλωσε ο Čerkez. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει λάβει σοβαρά υπόψη της το θέμα των προθεσμιών.
Το αιολικό πάρκο στο Kostolac θα παράγει περίπου 115 εκατομμύρια κιλοβατώρες
Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, το αιολικό πάρκο στο Kostolac θα παράγει περίπου 115 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι αρκετές για την τροφοδοσία περίπου 30.000 νοικοκυριών.
Η επίβλεψη του έργου από εμπειρογνώμονες ανατέθηκε σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη New Energy Solutions. Στην εισαγωγική συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της SGS, μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποιότητας, καθώς και μεγάλος αριθμός εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται στο έργο.
Σημειώνεται ότι η Σερβία διαθέτει σήμερα 397 MW στα αιολικά πάρκα Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar και La Piccolina, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πρώτο κύμα, στο πλαίσιο της ποσόστωσης των 500 MW που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας.
Η ποσόστωση περιλαμβάνει επίσης το αιολικό πάρκο Plandište, δυναμικότητας 102 MW, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.