ΤοΠεριφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας,εταίρος του έργουGOALnZEB’s «GreececOllaborateswithAlbaniafornZEBs»και στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεών του, υλοποίησε τηΔευτέρα 16 Μαΐου 2022, Ημερίδα με τίτλο«Παραγωγή και Διαχείριση Ανανεώσιμης Ενέργειας – ο ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων».
Στη συνάντηση απεύθυνε χαιρετισμό ο κύριοςΠατλιτζιάνας Κωνσταντίνος,υπεύθυνος του έργου εκ μέρους τουLeadBeneficiary, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν δια ζώσης η καΚυριακίδου Καλλιόπη,Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και ο κοςΜάνος Θωμάς, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών, οι οποίοι απεύθυναν και χαιρετισμό.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, δια ζώσης και διαδικτυακά περίπου 40 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εκπρόσωπος τουΔικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Δυτικής Μακεδονίας «Όφελος»,ο εκπρόσωπος και Μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρ. Ενέργειας από Φ/Β (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.), ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, στελέχη του ΕΚΕΤΑ, ιδιώτες και άλλοι.
Η ημερίδα ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ενεργειακές κοινότητες (Εν. Κοιν.), ιδιαίτερα σήμερα όπου η ενεργειακή κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο.
Έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με έμφαση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου ήδη έχει συσταθεί ηΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα ως ακολούθως:
ΟΔρ Βασίλειος Μαχαιράς και ο Μαυροματίδης Δημήτριος, Δομή ΣτήριξηςRIS ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίαςπαρουσίασαν το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής με ιδιαίτερη αναφορά στο αποθετήριο μελετών και το portal έρευνας και καινοτομίας.
Επίσης, έγινε σύνδεση με την συμμετοχική διαδικασία στις Εν. Κοιν. μέσω των εργαστηρίων επιχειρηματικής ανακάλυψης και την εμπλοκή της τετραπλής έλικας του συστήματος καινοτομίας.
Ο Δρ Κων/νος Πατλιτζιάνας, Χημικός Μηχανικός, ΚΑΠΕ,αναφέρθηκε στους στόχους του έργου GOAL – nZEBs το οποίο εστιάζει σε διασυνοριακές δράσεις καιΕργαλείαπου μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση επενδύσεωνπροκειμένου να επιτευχθεί η διάδοση της έννοιας των κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΚΣΜΚΕ – nZEB).
Σημειώθηκε επιπροσθέτως ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων στο πλαίσιο της προώθησης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στηνΔιαδικτυακήΠλατφόρμα https://www.ourgoal.eu/el/στην οποία παρουσιάζονται εργαλεία διαγνωστικού χαρακτήρα, προκειμένου να αναλυθούν, προσεγγιστούν, κεφαλαιοποιηθούν και σχεδιαστούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, με βάση τις τυπολογίες κτιρίων στη Διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας.
Η καΚαλλιόπη Κυριακίδου, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίαςαναφέρθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ήδη έχει συσταθεί η Ενεργειακή Κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως των 13 Δήμων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τηςΠεριφέρειας.
Ο κος Ιωαννίδης Ελευθέριος, Εκπρόσωπος Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Δυτ. Μακεδονίας “ΟΦΕΛΟΣ”εστίασε στο οικοσύστημα και σε συστάδες φορέων οι οποίες συνδιαμορφώνουν το πλάνο ανάπτυξης των Εν. Κοιν. Επιπροσθέτως έμφαση δόθηκε και στο virtual net metering, τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, ο οποίος διευκολύνει την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας καθώς και στη διάθεση φυσικού και ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση και διασύνδεση νέων έργων παραγωγής ΑΠΕ.
Ο κος Κολτσίδας Νικόλαος, ProudFarmαναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία με έμφαση στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων καθώς και στην ορθολογική χρήση και διαχείριση πόρων, όπως το νερό άρδευσης.
Ο κοςΑντώνης Σιαμπανόπουλος, Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρ. Ενέργειας από Φ/Β (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.)εστίασε στη σημασία των κινήτρων ως μοχλό ανάπτυξης των Εν. Κοιν. με έμφαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ή προγράμματα όπως το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το ΤΑΔΥΜ.
Ανέφερε πως στατιστικά, οι περισσότερες Εν. Κοιν. έχουν ιδρυθεί στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, όπου παρατηρείται μία συσσώρευση αιτήσεων για σύσταση Εν. Κοιν. λόγω της ύπαρξης δραστηριοτήτων ενεργειακού χαρακτήρα στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους όρους σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν την διασύνδεση της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η καΑναστασία Μπένου, Μηχανολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τμήματος Γεωθερμίας ΚΑΠΕαναφέρθηκε σε ορισμούς γεωθερμικών συστημάτων καθώς και σε παραδείγματα και εφαρμογές γεωθερμικών έργων στον βιομηχανικό και ξενοδοχειακό τομέα.
Ο κοςΒαλάντης Κετικίδης, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑεστίασε στην λειτουργία αντλίας θερμότητας με θαλασσινό νερό, στην παρουσίαση των τεχνικών και οικονομικών προδιαγραφών και δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογής σε παραπλήσια μέσα όπως νερά λιμνών ή ποταμών.
Ο κοςΑργύριος Μπαϊρακλιλής, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος ΑΠΘ –GeothermalEngineerExpertανέφερε ως παράδειγμα εφαρμογής το έργο εγκατάστασης γεωθερμικής αντλίας θερμότητας με συνοδευόμενες επεμβάσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στο κλειστό γυμναστήριο των Γρεβενών.
Η καΒίκυ Κοτούλα,NBDManager, RENELIKEαναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η διαχείριση ενέργειας μέσω συστημάτων BEMS καθώς και δε δράσεις και επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.
Ο κοςΒαλάντης Κετικίδης, ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίαςεστίασε επίσης στον ρόλο της ενεργειακής διαχείρισης μέσω συστημάτων BEMS καθώς και σε δράσεις και επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων με πεδίο εφαρμογής το πιλοτικό έργο του έργου GOAL – nZEBS στο διοικητήριο τηςΠεριφερειακής Ενότητας Γρεβενών.