Ανάμεσα στις χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η Ουγγαρία. Η μετάβαση της Ουγγαρίας στην καθαρή ενέργεια μπορεί να της επιτρέψει να επιτύχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία διαπιστώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η Ουγγαρία έχει κάνει βήματα για την ενεργειακή της μετάβαση χάρη στην ταχεία ανάπτυξη των ηλιακών φωτοβολταϊκών. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επισπεύσει τον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού ηλιακών φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος από τον Νοέμβριο αντί για την άνοιξη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Ο διαγωνισμός θα είναι προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ουγγαρία το 2020, έγινε μία από τις πρώτες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που έθεσε σε νόμο το στόχο ουδετερότητας του άνθρακα για το 2050 και παρουσίασε μια μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική Καθαρής Ανάπτυξης το επόμενο έτος. Συνολικά, η χώρα στοχεύει το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
Στη Σλοβακία η PW Energy αναπτύσσει επί του παρόντος δύο γεωθερμικά έργα ένα κοντά στο Presov και ένα άλλο κοντά στο Ziar nad Hronom. Και τα δύο έργα βρίσκονται επί του παρόντος στην τελική φάση της Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Για κάθε έργο προβλέπεται εγκατεστημένη ισχύς 6,3 έως 6,5 MWe για το πρώτο στάδιο. Ωστόσο, το δυναμικό για κάθε τοποθεσία εκτιμάται σε έως και 20 MWe. Η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του έργου εκτιμάται το 2027.