Μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να μπορούν να συνδεθούν στην υψηλή τάση και αξιοποιώντας τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν.
Όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις είναι ένα από τα μέτρα που θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των επιχειρήσεων, κάτι άλλωστε που γνωστοποίησε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.
Μέσω της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκαθιστούν τα φωτοβολταϊκά σε χώρους μακριά από τις εγκαταστάσεις τους, όπως συμβαίνει ήδη στις Ενεργειακές Κοινότητες που μπορούν να δημιουργήσουν φυσικά πρόσωπα και Δήμοι. Ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός επιτρέπει την απομακρυσμένη παράγωγή της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία που αυτή θα καταναλωθεί, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια Περιφέρεια.
Μία τέτοια προοπτική θα επιτρέψει για παράδειγμα σε βιομηχανίες μίας Περιφέρειας να ιδρύσουν μία Κοινότητα, ώστε να εγκαταστήσουν στην ίδια ελεύθερη έκταση ένα μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών τους. Έτσι, το «πράσινο» αυτό χαρτοφυλάκιο θα έχει αρκετά μεγάλη ισχύ ώστε να παρακάμψει τα προβλήματα ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής και να συνδεθεί στο σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, όπου δεν εντοπίζονται τα ίδια προβλήματα.
Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»
Την ίδια ώρα αναμένεται η προδημοσίευση του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες για 250.000 νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος, είναι το πρόγραμμα, το οποίο θα αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και θα διαχειρίζεται την πλατφόρμα που θα υποβληθούν οι αιτήσεις, να «τρέξει» από τις αρχές του έτους. Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ.
Η επιδότηση θα είναι μικρή για τα φωτοβολταϊκά και μεγαλύτερη για τη μπαταρία. Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσό αυτό που έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι εφόσον το σύστημα φωτοβολταϊκών περιλαμβάνει και μπαταρία τότε η επιδότηση θα φτάνει και το 60%.
Το σκεπτικό είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος (μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών τα συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας των 10 κιλοβάτ) στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).
Σημειώνεται ότι το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος σχεδιάζεται να κατευθυνθεί για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, το 35% στις μικρές επιχειρήσεις και το 15% στους αγρότες.