Η VALOREM, o γαλλικός ανεξάρτητος παραγωγός πράσινης ενέργειας, εξασφάλισε μέσω της ALPHA BANK τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αιολικού πάρκου «MAΓΟΥΛΑ», εγκατεστημένης ισχύος 27 MW. To έργο, συνολικής επένδυσης 40 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ορόσημο για την εταιρεία, καθώς πρόκειται για το πρώτο της αιολικό πάρκο στην Ελλάδα.
To συγκεκριμένο έργο, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη VALOREM, εξασφάλισε εγγυημένη σταθερή τιμή (feed in tariff) τον Ιούλιο του 2020 μέσω της δημοπρασίας που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το αιολικό πάρκο βρίσκεται στο όρος Άσκιο (Σινιάτσικο), βορειοδυτικά της Κοζάνης, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Θα συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο μέσω του υποσταθμού Γρατσιάνη. Θα φιλοξενήσει έξι ανεμογεννήτριες Vestas V150-4,5 MW. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στα 71 GWh, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου 18.000 νοικοκυριών.
Την κατασκευή, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, θα διαχειρίζεται η VALREA, θυγατρική της VALOREM, ενώ ο κύριος ανάδοχος EPC του έργου είναι η «AIR ENERGY». Η εταιρεία θα διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο, του οποίου τη λειτουργία και τη συντήρηση έχει αναλάβει η «Vestas» με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο.
O COO VALOREM GROUP Philippe Tavernier, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την παρουσία μας εκτός Γαλλίας και να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ώστε να πετύχει τους πράσινους στόχους της, να γίνει ενεργειακά αυτόνομη και να εξασφαλίσει την προμήθεια προσιτής πράσινης ενέργειας. Ακολουθώντας το ολοκληρωμένο στρατηγικό μας σχέδιο, από το 2019 αναπτύσσουμε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Η Ελλάδα είναι κομβική αγορά για εμάς και χαιρόμαστε που η επέκταση μας εκεί υποστηρίζεται από την ALPHA BANK, τον οικονομικό μας συνεργάτη».
Η VALOREM έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη τραπεζική χρηματοδότηση από την ALPHA BANK σχεδόν 31 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της δόσης ΦΠΑ και το αποθεματικό εξυπηρέτησης χρέους. Ταυτόχρονα, οι δυο εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει αυτή τη χρονιά μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση με σκοπό να υποστηριχθεί η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της VALOREM στην Ελλάδα. Μαζί με το αιολικό πάρκο «ΜΑΓΟΥΛΑ», η χρηματοδοτική ικανότητα που έχει εξασφαλιστεί μέσω της ALPHA BANK αγγίζει τα 62 εκατομμύρια.
Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της ALPHA BANK Γιάννης Εμίρης, δήλωσε: «H ALPHA BANK αποτελεί ηγέτιδα τράπεζα στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση του πρώτου αιολικού πάρκου της VALOREM στη χώρα μας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε έργα προστιθέμενης αξίας που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας προς ένα περισσότερο πράσινο μέλλον, συνεισφέροντας, έτσι, στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης».
Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, VALOREM GROUP Θωμάς Σταύρου, συμπλήρωσε: «Ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, είμαστε ικανοποιημένοι να βλέπουμε ότι η VALOREM έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει ακόμη ένα αναξιοποίητο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προερχόμενο κυρίως από τον ήλιο και τον άνεμο, το οποίο της επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει την απολιγνιτοποίηση και θα πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους. Η πράσινη ενέργεια, εκτός ότι ωφελεί το περιβάλλον, αποτελεί έναν θεμελιώδη παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης λόγω του χαμηλού της κόστους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μέσω των ΑΠΕ μας».
Η VALOREM σταδιακά ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα και σήμερα αναπτύσσει συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 700MW, το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς συνεργάτες. Ύστερα και από την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου «Matkussaari» στη Φιλανδία νωρίτερα αυτή τη χρονιά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 148MW, αυτό το νέο έργο ΑΠΕ συμβάλλει ώστε η VALOREM να αποκτήσει ηγετική θέση ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.
O Όμιλος της Valorem θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμβούλους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του έργου. Tη «Watson Farley & Williams» ως νομικό σύμβουλο και την «Ester» ως σύμβουλο αντιστάθμισης κινδύνου. Από την πλευρά της ALPHA BANK, την «TUV HELLAS» (τεχνικός σύμβουλος), τη «Reed Smith» (νομικός σύμβουλος), τη «Marsh» (ασφαλιστικός σύμβουλος) και τη «GT» (φορολογικός σύμβουλος).