Η Γερμανία έχει καταλήξει σε σχέδια ανάπτυξης υπεράκτιων περιοχών για ανεμογεννήτριες, στοχεύοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 30 GW μέχρι το 2030, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.
Το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (BSH) επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη δυναμικότητα αιολικής ενέργειας, με επαρκή χώρο για 40 GW ή ακόμη και 50 GW μέχρι το 2035 -αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί.
Ένα απόσπασμα που έχει κοινοποιηθεί είναι τα σχέδιά του για την ενσωμάτωση των ανεμογεννητριών της Γερμανίας στο υπεράκτιο δίκτυο των γειτόνων της που συνορεύουν με τη Βόρεια Θάλασσα.
«Το σχέδιο BSH, παράλληλα με τη συμφωνία μας για τις υπεράκτιες περιοχές του Νοεμβρίου 2022 (με τα κράτη και τους διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας), είναι ένα ακόμη κομμάτι του γενικού μας σχεδίου για την επίτευξη των υψηλών στόχων για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η κυβέρνηση συμφώνησε το 2021 να φθάσει τα 30GW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ η χώρα έχει σχέδια να αντλεί έως και το 80% της ενέργειάς της από καθαρές πηγές μέχρι το 2030, αναφέρει το Reuters. Σήμερα η Γερμανία αντλεί λιγότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της από καθαρές πηγές.
Τα σχέδια είναι φιλόδοξα και αντιπροσωπεύουν τετραπλασιασμό της σημερινής αιολικής ισχύος της Γερμανίας, η οποία ανέρχεται σε μόλις 8GW.
Τον Οκτώβριο, ένα γερμανικό αιολικό πάρκο αποσυναρμολογήθηκε για να ανοίξει ο χώρος για ένα ορυχείο λιγνίτη ανοικτού τύπου στο Garzweiler, το οποίο διαχειρίζεται η RWE. Η RWE είδε τρεις από τις λιγνιτικές μονάδες άνθρακα με ισχύ 300MW η καθεμία να τίθενται σε λειτουργία τον Οκτώβριο, αφού βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ενεργειακών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προέτρεψε την RWE να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την αποσυναρμολόγηση του αιολικού πάρκου και υποστήριξε ότι «στην παρούσα κατάσταση, όλες οι δυνατότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξαντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι υφιστάμενες ανεμογεννήτριες πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».