Η οικονομική κατάσταση των αγροτών όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν στο iEnergeia.gr έχει οδηγήσει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να υπολειτουργούν εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, ενώ 17.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις οδηγούνται στον αφανισμό. Παράγοντες στον κλάδο των αγροτικών φωτοβολταικών τονίζουν πως η πολιτεία πρέπει να δώσει λύσες στο πρόβλημα και να δημιουργηθούν μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες 20-30-40MW στη χώρα που είτε θα λειτουργούν υπό καθεστώς net metering είτε θα πωλούν το ρεύμα που παράγουν.
Οι ίδιοι παράγοντες πάντως μιλώντας στο iEnergeia.gr κάνουν λόγο για ανύπαρκτες υποδομές και δίκτυα στη χώρα και για μια προβληματική κατάσταση που ξεκινά από τότε που λίγοι «παίχτες» κατάφεραν και έκαναν εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Υπάρχουν δε όπως αναφέρουν τουλάχιστον 300 επενδυτικά σχέδια ισχύος 10-20 kw εγκεκριμένα στα σχέδια βελτίωσης που από το 2018 περιμένουν να πάρουν όρους σύνδεσης λόγω της έλλειψης δικτύου. Παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως θα πρέπει άμεσα να πάρουν όρους σύνδεσης όσα έργα έχουν εγγυητικές. Ζητούν επίσης σε άγονες εκτάσεις να υπάρχει εγκατάσταση συλλογικών έργων αγροτών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ζητώντας να δοθεί ενίσχυση κατά 20% επιπλέον από την ενίσχυση ανά περιοχή, λόγω του αυξημένου κόστους των υλικών και τα έργα έως 100kw ανα αγροτικό ΑΦΜ να συνδέονται στη χαμηλή τάση και να έχουν όρους σύνδεσης.