Την κατασκευή του έργου αναλαμβάνει η ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς και μια κινεζική εταιρεία.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η σύμβαση ανάθεσης του έργου αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Το έργο αποτελεί κομβικό σημείο για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ και όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα/ Μάλιστα θα πρόκειται και για ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζεται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW.
Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει άδειες έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4 GW πολλά από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Από αυτά έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας.
Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.
Παράλληλα η εταιρία σχεδιάζει κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα έως το τέλος του έτους.
Εξάλλου με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το πρόγραμμα νέων έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρίας που αποτελεί κοινό project της RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Aνανεώσιμες (49%) και η οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων
Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.
Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.
Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.
Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.