Παράλληλα αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιταχυντής» στον πράσινο μετασχηματισμό, καθώς αποτελεί και ένα από τα μέτρα στο βιομηχανικό σχέδιο της «πράσινης συμφωνίας» που προωθεί η Κομισιόν ενισχύοντας τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω από τις ΑΠΕ.
Στο περιβάλλον αυτό η Motor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν επισήμως τη σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρείας Hellenic Hydrogen με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Η «ενεργειακή λύση του μέλλοντος» όπως την χαρακτηρίζουν από τις δυο εταιρείες, έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει ειδικές δημοπρασίες για την ενίσχυση των έργων παραγωγής «πράσινου υδρογόνου», δηλαδή υδρογόνου, που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ.
Στόχος της νέας εταιρείας, στην οποία η Motor Oil κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49% είναι η ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα. Καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος έμπειρο στέλεχος στην αγορά ενέργειας και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «με την ενεργειακή μετάβαση να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, στην κορυφή του επιχειρηματικού και στρατηγικού σχεδιασμού της Hellenic Hydrogen βρίσκεται σαφώς η ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που επιταχύνουν τον «πράσινο μετασχηματισμό». Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων της στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ και η Motor Oil έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν στο μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο White Dragon για την παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία πράσινου υδρογόνου, με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Το σχέδιο αυτό στο οποίο συμμετείχαν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, η Advent Technologies, η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δεν επελέγη στα πιλοτικά έργα, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ.
Το φθινόπωρο η πρώτη δημοπρασία παραγωγής πράσινου υδρογόνου
Ωστόσο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη πλέον διαμορφώνει μια διαφορετική πολιτική που εστιάζει στην στήριξη τέτοιων έργων σε ευρεία κλίμακα.
Ετσι, όπως προκύπτει από το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας που προτείνει η Κομισιόν και ως απάντηση στις ενεργειακές επιδοτήσεις των ΗΠΑ, προβλέπεται η αύξηση του ορίου για κοινοποίηση στην Επιτροπή υποστήριξης σε τομείς όπως το υδρογόνο ή τα καθαρά οχήματα και απλοποίηση της διαδικασίας για σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, η πρώτη δημοπρασία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου θα διεξαχθεί από την Κομισιόν το φθινόπωρο του 2023. Το σχέδιο προβλέπει την αμοιβή των νικητών της δημοπρασίας με ένα σταθερό premium για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου, που θα παράγεται, για μία περίοδο 10 ετών. Η πρώτη δημοπρασία θα έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ. Ο αντίκτυπος του καθεστώτος θα είναι παρόμοιος με την έκπτωση φόρου παραγωγής στο πακέτο καθαρής τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Την πρώτη αυτή πιλοτική δημοπρασία θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς και άλλα σχήματα στήριξης για την παραγωγή και τη χρήση υδρογόνου, στο πλαίσιο των στόχων του REPowerEU για το υδρογόνο.