Την ώρα που ετοιμάζεται να δημοσιευθεί ο οδηγός για το πρόγραμμα που αφορά τα φωτοβολταϊκά στη στέγη για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, ενστάσεις διατυπώνονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης - ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ σε σχέση με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις στέγες. Ανάμεσα στα προβλήματα το υψηλό κόστος των υλικών. Όμως σύμφωνα με επιστολή του συλλόγου προς την κυβέρνηση τα κυριότερα προβλήματα είναι η χαμηλή τιμή αποζημίωσης (8,7λεπτά/kwh), ενώ μειώθηκε η μέγιστη ισχύς τους σε ≤6kW και η διάρκεια στα 20 έτη (από ≤10kW και 25 έτη που ήταν στο προγενέστερο αντίστοιχο πρόγραμμα).
Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης στο πλαίσιο της Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό η συμμετοχή όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr είναι πολύ μικρή και όπως εξηγεί ο σύλλογος «λίγα είναι τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη κατανάλωση >10.000kwh/έτος ώστε να υπάρχει ικανό όφελος. Επίσης την επιπλέον ενέργεια την παίρνει ο Προμηθευτής δωρεάν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξε κάποια επιδότηση, σε αντίθεση με άλλα κράτη».
Το συνολικό κόστος
Στην ίδια επιστολή προς την κυβέρνηση τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου αναφέρουν πως «για να συμβεί μεγάλη κατανάλωση συνδυάζεται το Φ/Β και με συσκευές κατανάλωσης, όπως αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά όπου το συνολικό κόστος Φ/Β και λοιπού εξοπλισμού θα ανέλθει για ένα μέσο νοικοκυριό σε >20.000 ευρώ και έτσι η απόσβεση γίνεται >10-15έτη. Επίσης ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός στην επικράτεια, δηλαδή η αντιστοίχιση του Φ/Β στέγης με περισσότερους μετρητές κατανάλωσης-παροχής ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του προγράμματος. Επικροτούμε ωστόσο την επιδότηση των συστημάτων αυτών με προτεραιότητα πάντοτε στις κατοικίες».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης ζητά για τα φ/β με σταθερή αποζημίωση αύξηση της διάρκειας της σύμβασης στα 25 έτη τουλάχιστον και της ισχύος στα 20kW, ενώ για τα φ/β με αυτοπαραγωγή να επιτραπεί ο εικονικός συμψηφισμός στην επικράτεια, «ώστε να τοποθετηθούν Φ/Β αυτοπαραγωγής σε όλες τις μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες στην Ελλάδα. Έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα της πολυκατοικίας όπου στις ταράτσες δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξη Φ/Β λόγω και των άναρχα τοποθετημένων ηλιακών θερμοσιφώνων. Μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επικράτεια τα διαμερίσματα μπορούν να έχουν ρεύμα ΑΠΕ από την απομακρυσμένη κατοικία στο χωριό. Επίσης να υπάρχει αμοιβή της πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας, διότι μετά από δέκα και δεκαπέντε έτη μπορεί να μειωθούν οι καταναλώσεις στην κατοικία».