Νομοθετική διάταξη, που θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες να συνδεθούν στην Υψηλή Τάση κατασκευάζοντας σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία φέρνει εντός του μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως είπε χθες ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη που Το σύστημα θα επιδοτείται μέσα από ένα πρόγραμμα ύψους 360 εκατ. ευρώ που θα ανακοινωθεί επίσης εντός του μήνα.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες και τον περιορισμό που υπάρχει στον ηλεκτρικό χώρο τόνισε ότι προωθείται διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες ώστε να συνδεθούν στην υψηλή τάση, μέσω κατασκευής δηλαδή Φ/Β συστημάτων με μπαταρία πάνω από 10 MW, μιας και στην Υψηλή Τάση μπορούν να βρουν πιο εύκολα χώρο.
«Επιδοτούμε το σύστημα αυτό μέσα από το πρόγραμμα 360 εκ. ευρώ , που θα ανακοινωθεί εντός του μήνα, ώστε να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν και να συμψηφίζουν με virtual net metering. Αυτό θα ισχύει και για τη χαμηλή και μέση τάση, αλλά εκεί είναι πιο κορεσμένα τα δίκτυα. Για αυτό θα υπάρχει δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού και στην υψηλή τάση, ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ΜΜΕ επιχειρήσεις να συνδεθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, το ΥΠΑΝ θα ανακοινώσει σύντομα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους επαγγελματίες, όπου η συμμετοχή θα γίνεται με μια απλή αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ. Έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 2 γιγαβάτ ηλεκτρικού χώρου σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, είπε ο υπουργός.
Η επιδότηση για φωτοβολταϊκό στέγης
Αναφορικά με το προγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες, η συνολική επιδότησης εγκατάστασης του συστήματος θα φτάνει στο 60% ενώ στον οδηγό του προγράμματος ενδέχεται να υπάρχει πρόβλεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο κ. Σκρέκας αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες. Θα και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.