Στην ερώτηση αναφέρεται: «Θα πρέπει η Ευρώπη ταυτόχρονα να επενδύσει και στην αναζήτηση της λύσης, ώστε όλοι αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο σύστημα κυκλικής διαχείρισης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Και τούτο, καθώς «η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει στην ύπαρξη αιολικών πάρκων, ώστε σταδιακά οι ΑΠΕ να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης». Όμως, πλέον, πολλά αιολικά πάρκα «έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους» και «χρίζουν είτε απομάκρυνσης είτε αντικατάστασης».
Τούτο είναι «δυστυχώς και η αχίλλειος πτέρνα της αιολικής ενέργειας, καθώς ο αριθμός των παροπλισμένων πτερυγίων θα είναι τόσο μεγάλος στα επόμενα 5-10 χρόνια που όλο το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ και σύμφωνα τα στοιχεία, «το 2030 θα υπάρχουν περίπου 52.000 τόνοι πτερυγίων, που θα πρέπει να αποσύρουμε ετήσια στην Ευρώπη» και «η διαδικασία διάσπασης των υλικών, όπως γυαλί και πλαστικό, που απαρτίζουν τα μέρη των αιολικών μηχανημάτων εκτός του ότι είναι αρκετά δύσκολη ως προς τον διαχωρισμό τους χωρίς αυτά να καταστραφούν είναι και αρκετά ενεργοβόρα».
Επομένως, η Ευρώπη «θα πρέπει ταυτόχρονα να επενδύσει και στην αναζήτηση της λύσης, ώστε όλοι αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο σύστημα κυκλικής διαχείρισης για τις ΑΠΕ». Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται αν σκοπεύει να υποστηρίξει δράσεις για την επιτάχυνση της κυκλικής χρήσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών» και «να αναφέρει ποια περαιτέρω μέτρα θα λάβει για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στην ΕΕ των ανεμογεννητριών».
Την ερώτηση υπογράφουν οι ευρωβουλευτές: Magdalena Adamowicz, Arłukowicz Bartosz, Dan Stefan Motreanu, Kefalogiannis Manolis, Francisco Guerreiro, Kokkalis Petros, Bogovic Franc, Weiss Pernille, Katarína Roth Neveďalová, Blinkevičiūtė Vilija, Lexmann Miriam, Zagorakis Theodoros, Christophe Grudler, Barbara Thaler, Matjaž Nemec, Iuliu Winkler και Kovatchev Andrey.