Σήμερα σχεδόν το 46% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα προέρχεται από Α.Π.Ε. Αυτό το μερίδιο θα ξεπεράσει το 80% το 2030 και για αυτό χρειάζονται νέες επενδύσεις σε μονάδες Α.Π.Ε., δίκτυα, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας, επεσήμανε ο κ. Παπασταματίου.
Το σημαντικό αυτό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με κυριαρχία μιας μόνο τεχνολογίας (είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών). Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανώφελο κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και τους επενδυτές Α.Π.Ε. Αν προς στιγμή, δεν ληφθεί υπόψη ο τρόπος ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στις γειτονικές χώρες, φαίνεται ότι για μέγιστο όφελος, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% το 2030.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και την υπόλοιπη Μεσόγειο, οι οποίες είναι πιθανότερο να στηρίξουν την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στα φωτοβολταϊκά. Από την άποψη αυτή, η αιολική ενέργεια συνιστά για την Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα αφού μπορεί να την καταστήσει εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού τις ώρες που η ευρύτερη περιοχή θα ζητά ενάργεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ανάπτυξης και του κατάλληλου μείγματος των Α.Π.Ε. στη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστούν ως μέρος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού σχεδιασμού, κατέληξε ο κ. Παπασταματίου.