Αναλυτές βέβαια δεν αποκλείουν να υπάρξει μικρή καθυστέρηση λόγω των εκλογών, κάτι όμως που δεν θέλει να σκέφτεται η αγορά, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μεγάλο.
Η Αλεξανδρούπολη έχει επιλεγεί ως περιοχή που θα τρέξει το πρώτο πολιτικό έργο ισχύος 600MW, ενώ στο πλάνο του υπουργείου Ενέργειας είναι και η αξιοποίηση περιοχών στην Κρήτη. Στόχος μέχρι το 2027 να γίνουν διαγωνισμοί για την ανάπτυξη έργων ισχύος 2GW, με αναλυτές να εκτιμούν πως το αιολικό δυναμικό στη χώρα μας ξεπερνά τα 30GW, με περιοχές όπως στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες να έχουν τον πρώτο λόγο.
Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ το οποίο θα προβλέπει πόσο πιο κοντά στα θαλάσσια οικόπεδα θα πάει το… σύστημα, αλλά και να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία που θα δώσει και τιμές για τα έργα.
Να σημειωθεί πως οι επικεφαλής των Διοικήσεων των τριών οργανισμών( ΕΔΕΥΕΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ) που έχουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συζήτησαν, πριν λίγες ημέρες, για τα ρυθμιστικά μέτρα που σχετίζονται με τις απαραίτητες υποδομές διασυνδέσεων, τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται για τις πλωτές ανεμογεννήτριες, με βάση τα χαρακτηριστικά των ελληνικών θαλασσών.
Μιλώντας στο iEnergeia.gr πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου εξηγούσε πως «στα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουμε δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, έχουμε την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών στην ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών στην Ελλάδα και επομένως υπάρχουν πολλά σημεία που αν εισακουστεί η αγορά που έχει την εμπειρία, μπορεί η πολιτεία να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ένας φορέας που ασχολείται με αυτό το θέμα, δηλαδή η ΕΔΕΥΕΠ. Το γεγονός ότι ανατέθηκε αυτό το έργο σε ένα φορέα είναι θετικό, διότι θα τρέξει τις μελέτες και τις προαναπτυξιακές αδειοδοτικές διαδικασίες.