Ένας κλάδος των ΑΠΕ που εκτιμάται πως στο μέλλον θα έχει ιδιαίτερη συνεισφορά στην διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος είναι εκείνος του βιοαερίου, ο οποίος έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα πιο έντονα μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μονάδες βιοαερίου ισχύος 60MW. Είναι μονάδες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός πως η Ε.Ε. υπαγορεύει την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή βιομεθανίου σε 35 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2030, η χώρα μας παραμένει πίσω στην κάλυψη των κενών στη νομοθεσία που αφορούν την αδειοδότηση μονάδων. Ο υπουργός Ενέργειας σε παλαιότερη συνέντευξή του(ΕΡΤ) είχε προαναγγείλει νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθανίο και είχε τονίσει πως οι υφιστάμενοι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν για την έγχυση βιομεθανίου. «H ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης συμπεριλαμβανομένου και του καθορισμού των τεχνικών προδιαγραφών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των έργων που αφορούν την κατασκευή τηλεθερμάνσεων από ΑΠΕ, την έγχυση του παραγόμενου βιοαερίου στο δίκτυο φυσικού αερίου» αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα. Η δημιουργία μονάδων βιοαερίου έχει καθοριστικό ρόλο και στην τοπική οικονομία, ενώ συμβάλουν στην επεξεργασία αποβλήτων που προέρχονται από πτηνο-κτηνοτροφικές και αγροβιομηχανίες μονάδες.
Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπύρος Τζιάκας και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΑΕ, επισημαίνει πως μέσα στο 2023 θα υπάρχουν εξελίξεις για τον κλάδο του βιοαερίου. Επισημαίνει πως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει πολύ μεγάλη αξία το «πράσινο» καύσιμο στην προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τον άνθρακα και αναφέρει πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τσιμεντοβιομηχανίες και από επιχειρήσεις με οικοδομικά υλικά.
Ο κ. Τζιάκας αναφέρει ακόμα αυτή τη στιγμή «δεν είναι ξεκάθαρος ούτε ο τρόπος που θα πουλάνε το βιομαθάνιο που θα παράγουν, ούτε είναι ξεκάθαρο το αδειοδοτικό πλαίσιο». Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχει για το ζήτημα αυτό πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους διαχειριστές και γι’ αυτό τον λόγο ασχολείται και το υπουργείο.
Τέλος, επισημαίνει ένα σημαντικό ζήτημα που είναι ο τρόπος μεταφοράς του βιομαεθανίου, καθώς οι υφιστάμενες μονάδες βιοαερίου δεν είναι κοντά σε αγωγούς, επομένως εξετάζεται αυτό να γίνεται με βυτιοφόρα.