Μέχρι τέλος του έτους το ρυθμιστικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο

Μέχρι τέλος του έτους το ρυθμιστικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο
Τετάρτη, 21/06/2023 - 06:25

Ο στόχος του 12% του μείγματος του φυσικού αερίου να προέρχεται από βιομεθάνιο μπορεί να αυξηθεί στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί από το υπουργείο Ενέργειας με σκοπό τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου στη χώρα μας. Μπορεί να ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου και να «κόλλησε» η διαδικασία, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, όμως πλέον αρμόδια κλιμάκια εργάζονται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, μέχρι τέλους του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr έχει γίνει ανάθεση της επεξεργασίας του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ο λόγος του αυστηρού χρονοδιαγράμματος σχετίζεται με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα, το οποίο προβλέπει πως ένα 12% του μείγματος του φυσικού αερίου θα πρέπει να προέρχεται από βιομεθάνιο.

Τα ερωτήματα όμως που μπαίνουν από την αγορά είναι εάν τα τοπικά δίκτυα θα μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή των μονάδων. Για παράδειγμα θα πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής εκ των προτέρων την χωρητικότητα στο δίκτυο για να υπολογίσει αντιστοίχως το εύρος της δυναμικής της μονάδας που θα κατασκευάσει. Ένα άλλο κομμάτι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να θέσουν υπο αμφισβήτηση τους στόχους που έχει θέσει Ελλάδα και Ευρώπη για τα επόμενα έξι περίπου χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος του 12% του μείγματος του φυσικού αερίου να προέρχεται από βιομεθάνιο μπορεί να αυξηθεί στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως επισημαίνουν αναλυτές και να φτάσει το 15%. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr στους στόχους της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα είναι και η δημιουργία διάσπαρτων μονάδων σε όλη την επικράτεια για το λόγο ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομεθανίου είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, το στοίχημα είναι η δημιουργία της κατάλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας για την τροφοδοσία των μονάδων, με τη συλλογή των αποβλήτων να γίνεται γρήγορα και οικονομικά και με το όλο εγχείρημα έτσι να στηρίζεται στην κυκλική οικονομία.