|
Τον διαγωνισμό προκήρυξε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας – Global Wind Day, 15 Ιουνίου 2023.
Το θέμα της κάθε φωτογραφίας – συμμετοχής είχε άμεση σχέση με τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα και εντασσόταν σε μια από τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες:
– Κατηγορία 1: η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας
– Κατηγορία 2: Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα
– Κατηγορία 3: Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση)
Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού είναι η φωτογραφία του Θανάση Τζέλλου η οποία λήφθηκε στο αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού στην Πάτρα, στην κατηγορία Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση).
Η επιλεγείσα φωτογραφία στην κατηγορία Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας, είναι η φωτογραφία του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, η οποία λήφθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Η επιλεγείσα φωτογραφία στην κατηγορία Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα, είναι από αιολικό πάρκο στο Άσκιο Κοζάνης και ανήκει στον Αποστόλη Παυλό.
Τιμητική διάκριση αποσπά ο πιο μικρός σε ηλικία φωτογράφος που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό μας, ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος με τη φωτογραφία του στην κατηγορία η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο – το τοπίο της Ανεμογεννήτριας, η οποία λήφθηκε στην Βλαχοκερασιά Αρκαδίας. Ο Γιώργος Πολυχρονοπουλος, μαθητής τρίτης τάξης δημοτικού, «φύτεψε» τη μινιατούρα/παιχνίδι Ανεμογεννήτρια και τη φωτογράφισε ώστε να φαίνεται ως μέρος του αιολικού πάρκου που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση πιο πίσω, στην οροσειρά.
Ευχαριστούμε πολύ την Κριτική Επιτροπή για την πολύτιμη βοήθειά της στην επιλογή των φωτογραφιών:
1. Γιάννης Τζώρτζης, Πρόεδρος Green Project, Μέλος Royal Photographic Society of Great Britain
2. Βασίλης Πιτούλης, Φωτογράφος
3. Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος
4. Έφη Καρρά, ΕΛΕΤΑΕΝ