Για επιστροφή στην κανονικότητα κάνουν λόγο αναλυτές χαρακτηρίζοντας καλό σημάδι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας σε υλικά. Με την αγορά έτσι να βγαίνει από την κρίση που δημιουργήθηκε με την αύξηση των τιμών των υλικών. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν σε μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται με την αγορά της Κίνας, που είναι ο βασικότερος προμηθευτής υλικών. Ένας από αυτούς ήταν και η αύξηση της τιμής του πυριτίου και αργότερα το λοκ-νταουν που είχε επιβληθεί στη Σαγκάη. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση των ναύλων. Εάν προστεθούν και άλλα γεγονότα όπως η πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Κίνας τότε σχηματίζεται μια πρώτη εικόνα των αιτιών που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών.
Πλέον όμως υπάρχει ένα διαφορετικό περιβάλλον με τις τιμές του πυριτίου να έχουν πέσει όπως και τα ναύλα. Σημαντικό ρόλο όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι και το γεγονός πως η κινεζική κυβέρνηση έδωσε μια σειρά από φοροαπαλλαγές, δίνοντας ένα ξεκάθαρο σήμα στην αγορά.
Μπορεί η Ευρώπη να στηρίζει την αγορά της στην Κίνα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα αιολικά, όπου μεγάλο μέρος της αλυσίδας εξοπλισμού παράγεται στην Ευρώπη, με το κόστος να έχει αυξηθεί αρκετά και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το γεγονός αυτό προβληματίζει τους επενδυτές. Ο λόγος είναι ότι ενώ για αρκετά έργα είχαν κατοχυρώσει ταρίφες πλέον δεν περιμένουν τις ίδιες οι αποδόσεις.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις στην αγορά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στη χώρα μας με την ανάλογη στήριξη – μέσω φορολογικών κινήτρων – η αγορά των φωτοβολταϊκών θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο ρόλο βέβαια θα διαδραματίσει και η επίλυση του κορεσμένου δικτύου, το οποίο βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έργα αποθήκευσης ενέργειας και το πρώτο μεγάλο θα ολοκληρωθεί το 2025 τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις.
Τέλος, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει σε σχέση με το αίτημα της αγοράς των αιολικών για ισορροπημένο μείγμα των ΑΠΕ. Μένει να φανεί πιο θα είναι το σήμα που θα δώσει το υπουργείο και με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όμως όπως διαπιστώνουν αναλυτές, ανεξαρτήτως τι θα αποτυπωθεί στο πολυσέλιδο κείμενο την πραγματικότητα θα την διαμορφώσουν οι τάσεις που υπάρχουν στην αγορά, που βέβαια επηρεάζονται από ζητήματα όπως οι αποδόσεις των επενδύσεων.