Η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε πίσω της 15 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καταστήματα και σπίτια. Προκάλεσε όμως και ζημιές τόσο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, όσο και σε φωτοβολταϊκά συστήματα στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα έχουν υποστεί ζημιά 80 αγροτικά φ/β. Η καταστροφή είναι από ολοκληρωτική ή μέχρι και 70% καταστροφή σε ένα σύστημα. Πρόκειται για συστήματα που αυτή τη στιγμή κάποια από αυτά παραμένουν κάτω από το νερό και μετά από μια εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι έχουν υποχωρήσει τα νερά, θα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, έχουν υποστεί ζημιές περιφράξεις, τα πάνελ, οι βάσεις των φωτοβολταϊκών μέχρι και κάμερες. Ένα από τα ζητήματα είναι η στατικότητα των βάσεων, καθώς η δύναμη του νερού συμπαρέσυρε φερτά υλικά, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσαν πρόβλημα στις βάσεις. Εκείνα επίσης που έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά είναι τα συστήματα inverters.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί πλέον τους παραγωγούς είναι οι αποζημιώσεις με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών να ζητά επιπλέον στήριξη και βέβαια παραμένει ερώτημα τι ποσοστό των ζημιών θα καλύψουν οι ασφαλιστικές. Πάντως αυτό που επισημαίνεται είναι πως κάθε εργασία θα πρέπει να γίνεi με ασφάλεια και από ειδικό ηλεκτρολόγο.
Να σημειωθεί πως ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ενημερωτικό του σημείωσε ανέφερε ότι «λόγω της κακοκαιρίας “Daniel” και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που ακολούθησαν στη Θεσσαλία, σημειώθηκε πτώση πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Λάρισας-Λάρυμνας, στην περιοχή της Λάρισας και πτώση πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.
Η πτώση των πυλώνων που οφείλεται σε καθιζήσεις του εδάφους λόγω των συνεχιζόμενων πλημμυρών δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς το Σύστημα στην περιοχή είναι πυκνό και χρησιμοποιούνται άλλοι ηλεκτρικοί δρόμοι. Από την πρώτη στιγμή που επιτράπηκε η πρόσβαση από τις αρχές, τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ έχουν σπεύσει στην περιοχή και εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των Γραμμών. Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των Γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν Γραμμές Μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου».