Ερχεται ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για ώθηση στην αιολική ενέργεια

Ερχεται ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για ώθηση στην αιολική ενέργεια
Πέμπτη, 14/09/2023 - 06:28

Ωθηση στην ανάπτυξη των αιολικών αναμένεται να δώσουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις οποίες προανήγγειλε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βασική επιδίωξη είναι η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για ταχύτερη διείσδυση των αιολικών την ώρα που ο στόχος για τη συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει τεθεί στο 42,5% έως το 2030 και ο στόχος για την αιολική ενέργεια έχει ανέβει στα 420GW έως το 2030.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τον κλάδο της αιολικής ενέργειας ευρωπαϊκή επιτυχία. Στάθηκε ωστόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σημειώνοντας ότι «επί του παρόντος αντιμετωπίζει έναν μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων». Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν θα προτείνει μία δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται:

-Η επιτάχυνση της αδειοδότησης

-Η βελτίωση των διαγωνισμών ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ

-Στην επικέντρωση στις δεξιότητες, στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού.

Σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Windeurope, περίπου 80 GW αιολικών πάρκων, εκ των οποίων 21 GW αφορούν υπεράκτιες εγκαταστάσεις, βρίσκονται «παγωμένα», εν αναμονή λήψης των απαιτούμενων αδειών.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα σχέδια ενίσχυσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED3), για την οποία έχουν συμφωνήσει ήδη το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ορίζει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σε 42,5% μέχρι το 2030.

Τα κράτη μέλη καλούνται μάλιστα να επιδιώξουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 45%. Η οδηγία θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών για νέους σταθμούς ηλετροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων σταθμών.

Ο χρόνος για έκδοση άδειας εγκατάστασης μίας νέας μονάδας ΑΠΕ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες

Με το νέο σύστημα η διαδικασία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μίας νέας μονάδας ΑΠΕ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες, εφόσον η μονάδα αναπτύσσεται εντός των προκαθορισμένων ζωνών για την εγκατάσταση ΑΠΕ ή τους 24 μήνες, αν νέα μονάδα βρίσκεται εκτός της ενδεδειγμένης περιοχής. ‘Οσο για την αρχή της “θετικής σιωπής” αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα θεωρούνται εγκεκριμένες, αν ως τη λήξη των σχετικών προθεσμιών οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν εκφέρει αντίθετη άποψη.

Η έγκρισή του νέου Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 470 υπέρ, 120 κατά και 40 αποχές, αποτελεί το προτελευταίο βήμα για την υιοθέτησή του, καθώς απομένει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, για να καταστεί ο νέος κανονισμός δεσμευτικός.

Η επικαιροποιημένη οδηγία αφορά στα αιολικά, τα ηλιακά, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια και την ενέργεια από τα κύματα. Η βιομάζα από ξύλο παραμένει ταξινομημένη ως ανανεώσιμη ενέργεια.

Επίσης, ως εθελοντικό στόχο τα κράτη -μέλη μπορούν να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους , καινοτόμο τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τουλάχιστον 5% της νέας εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ, καθώς και ένα δεσμευτικό πλαίσιο για διασυνοριακά ενεργειακά έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ