«Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που κάνουμε για το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τη συμμετοχή της Greenpeace στο πλαίσιο της Έκθεσης Verde.tec.
Ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας το νέο θεσμό ανέφερε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες συνιστούν βασικό άξονα στην πολιτική της κυβέρνησης για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): στο 32% της τελικής κατανάλωσης και διπλασιασμό τους (στο 57%) στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2030. Εξίσου καθοριστική είναι η συμβολή των Ενεργειακών Κοινοτήτων στον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας ετησίως.
«Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν καινοτομία, γιατί μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ», υπογράμμισε ο Υπουργός. «Ανοίγουν την ενεργειακή αγορά σε ένα τρίτο υποκείμενο, τους ίδιους τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα» και ανέφερε παραδείγματα εφαρμογής του νέου θεσμού, με τη δραστηριοποίηση, σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε την κοινωνική διάσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και ιδίως τις μεγάλες δυνατότητές που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Με τον νέο θεσμό, για παράδειγμα, οι δήμοι θα μπορούν να παράγουν ενέργεια και να τη συμψηφίζουν με την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Όπως σημείωσε, τέτοια μέτρα, που έχει προτείνει και η Greenpeace, μπορούν να παράγουν προστιθέμενη αξία για τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες, στηρίζοντας παράλληλα τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και την κοινωνία παρούσα στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.
Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα σχέδια ενίσχυσης για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων με την ενεργοποίηση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα και στην τιμολόγηση, καθώς προβλέπεται προσαύξηση έως 5% στις τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί των ενεργειακών κοινοτήτων σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
«Με την καθοριστική συμβολή των ενεργειακών κοινοτήτων μπορούμε να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα για τις ΑΠΕ, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο πεδίο για επενδύσεις στην ενέργεια προς ένα πράσινο μέλλον», υπογράμμισε.