Αρκετά νησιά στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Κάποια από αυτά δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Ένα από αυτά είναι η Κύθνος, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υλοποιούνται δράσεις που υποστηρίζουν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί. Το δίκτυο Δάφνη σε συνεργασία με το δήμο Κύθνου και το ΕΜΠ υλοποιούν το Kythnos Smart Island Project. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «το μικροδίκτυο στην παραλία της Γαϊδουρόμαντρας, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιριών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποτέλεσε πρωτοπόρα εφαρμογή εγείροντας τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα».
Tην προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στο δώμα του Γυμνασίου Κύθνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου στο linkedin ο φωτοβολταϊκός σταθμός αποτελείται από 20 φωτοβολταϊκά πλαίσια συνολικής ισχύος 9,2 kW, έχει χωρητικότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 12,3 kWh, ενώ δεν θα εγχέει καθόλου ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (zero feed-in) καλύπτοντας αποκλειστικά τις ενεργειακές ανάγκες του σχολείου, ιδίως μετά αντικατάσταση του λέβητα με αντλία θερμότητας την προηγούμενη χρονιά .
Την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης. Το γυμνάσιο Κύθνου έχει σχεδόν εξαλείψει την κατανάλωση πετρελαίου με την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας τελευταίας τεχνολογίας υψηλών αποδόσεων, και ενός σύγχρονου λέβητα συμπύκνωσης. «Ο λέβητας συμπύκνωσης λειτουργεί μόνο σε πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και σε περίπτωση απρόοπτης βλάβης. Το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του σχολείου με σύγχρονα φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και υψηλής φωτιστικής απόδοσης βάσει των προβλεπόμενων προδιαγραφών για σχολικά κτίρια, ολοκληρώνοντας έτσι την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Δήμος Κύθνου ολοκλήρωσε την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του σχολείου με ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα.Η ολοκλήρωση των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καταστήσουν το Γυμνάσιο Κύθνου στο πρώτο ολοκληρωμένο «πράσινο» κτίριο στο νησί. Οι εν λόγω παρεμβάσεις πέραν του ότι αναδεικνύουν τη σημασία και τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, συμβάλλουν σημαντικά στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και στην εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».