Τον περασμένο μήνα η Θεσσαλία υπέστη τεράστια καταστροφή. Η καταστροφή αυτή άγγιξε και τον τομέα της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φ/β επισημαίναμε στο iEnergeia πως τα συστήματα υπέστησαν από ολοκληρωτική ή μέχρι και 70% καταστροφή σε ένα σύστημα. Οι ζημιές αφορούν περιφράξεις, τα πάνελ, τις βάσεις των φωτοβολταϊκών μέχρι και τις κάμερες. Ένα από τα ζητήματα που ανέκυψε την επόμενη ημέρα είναι η στατικότητα των βάσεων, καθώς η δύναμη του νερού συμπαρέσυρε φερτά υλικά, τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα στις βάσεις. Εκείνα επίσης που έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά είναι τα συστήματα inverters.
Πάνω από ένα μήνα μετά υπάρχουν 30 αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία που παραμένουν κάτω από το νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κακοκαιρία υπέστησαν ζημιές πάνω από 400 φωτοβολταϊκά, είτε αγροτικά, είτε επαγγελματικά.
Όπως γνωρίζει το iEnergeia επαγγελματίες του κλάδου των αγροτικών φ/β βρίσκονται σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης συστημάτων. Πράγμα που σημαίνει πως θα απαιτηθούν διεργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για να βγουν όροι σύνδεσης. Με τους παραγωγούς πάντως να εκφράζουν την αγωνία τους για τη συνέχεια και κυρίως σε σχέση με το αν θα υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση.
Υπάρχουν διάφορα στάδια σε σχέση με την αποζημίωση. Το πρώτο αφορά την αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ύψος των αποζημιώσεων σε αυτό το στάδιο εξαρτάται από την παλαιότητα των συστημάτων.
Όμως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει ζητήσει ένα τμήμα των ζημιών να καλυφθεί από το ταμείο κρατικής αρωγής. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο και όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες πολλές φορές η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται πως πίσω από ένα φωτοβολταϊκό βρίσκεται ένα φυσικό πρόσωπο. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους που το κύριο επάγγελμα τους είναι οι αγροτικές εργασίες και τα πάνελ συνεισφέρουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και αποτελούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.