Σήμερα αναμένεται η Enel να ανακοινώσει τη στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, με φόντο τις συμφωνίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Ρουμανία, Ελλάδα και Αυστραλία. Στόχος της εταιρείας η αναδιοργάνωση και η μείωση του χρέους που αγγίζει τα 60 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με αναλυτές η εταιρία θα επικεντρωθεί στη λογική των partnership όπως ακριβώς έγινε και στη χώρα μας, ενώ μένει να φανεί εάν ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα ανακοινώσει νέες κινήσεις σε αγορές, πέρα από τις ήδη γνωστές που είναι, η Ιταλία και η Ιβηρική. Στις ΗΠΑ πριν ένα μήνα η Enel υπέγραψε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου γεωθερμίας και ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ORMAT. Το χαρτοφυλάκιο των περίπου 150 MW περιλαμβάνει λειτουργικές γεωθερμικές και ηλιακές εγκαταστάσεις. Η συμφωνία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του Ομίλου Enel ύψους περίπου 255 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί πως το πρώτο 9μηνο του 2023 η εταιρία ανακοίνωσε EBITDA 16,4 δισ. ευρώ, τα οποία κατέγραψαν αύξηση 29,3% σε σχέση με το 9μηνο του 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ανώτατα στελέχη που διορίστηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους έχουν καθορίσει τις προτεραιότητες του Ομίλου Enel για το εγγύς μέλλον:
-κατανομή κεφαλαίων με έμφαση στη δημιουργία αξίας και στη βελτιστοποίηση του προφίλ των επενδύσεων για τη στήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης.
-βελτιώσεις της αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες και τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, ιδίως μέσω μέτρων αποδοτικότητας και βελτιστοποίησης.
-απλούστευση της δομής του Ομίλου που θα επιδιωχθεί μέσω της υιοθέτησης μιας πιο ευέλικτης οργάνωσης και της γεωγραφικής εστίασης στις έξι χώρες που προσδιορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025. Η έμφαση στη χρηματοοικονομική πειθαρχία και στη βελτίωση της δημιουργίας ταμειακών ροών θα επιτρέψει στον όμιλο Enel να βελτιστοποιήσει το ολοκληρωμένο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο του, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει αποτελεσματικά την ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε σχέση με την Ελλάδα, το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεδιπλώνεται υπό το πρίσμα της συμφωνίας για εξαγορά του 50% της εταιρείας από την Macquarie. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Πέρασμα ισχύος 84MW που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95MW.Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την άνοιξη θα έχει ηλεκτριστεί. Mέχρι τώρα το 80% του έργου έχει ολοκληρωθεί. Απομένει να ολοκληρωθεί και ο υποσταθμός μέσα στον επόμενο έναν μήνα και να «κουμπώσει», με το υπόλοιπο έργο. Από κει και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον της εταιρείας υπάρχει για τις μπαταρίες.