Ο ΣΠΕΦ τον περασμένο Ιούλιο είχε κληθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα συνεισφέροντας εκτιμούμε σημαντικά στην ελάφρυνση των αρχικά σχεδιαζόμενων μέτρων και των επιπτώσεων τους στις επενδύσεις.
Ωστόσο, η πρόσφατη ακύρωση από το ΣτΕ της υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562/29.7.2020 για τα όρια περιβαλλοντικής αδειοδότησης με απαλλαγή, ΠΠΔ και ΑΕΠΟ μεταξύ άλλων και για Φωτοβολταικά έργα, περιπλέκει το πεδίο εφαρμογής. Φυσιολογικά μετά την ακύρωση της ΥΑ και μέχρι την ύπαρξη νέας που θα εναρμονίζεται με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, επιστρέφουμε στην ΥΑ του 2016 δηλαδή απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση για Φωτοβολταικά ισχύος μέχρι τα 500 kW, ΠΠΔ από 500 έως 2000 kW και από εκεί και πάνω με ΑΕΠΟ (αφού η ακυρωθείσα ΥΑ αφορούσε επιμέρους τροποποίηση της ΥΑ του 2016).
Πρόταση μας σήμερα στη Βουλή για το άρθρο 51 ήταν να προσδιοριστεί στο Νόμο να καταλαμβάνει έργα μόνο άνω των 10MW, που σε κάθε περίπτωση αδειοδοτούνται με ΑΕΠΟ οπότε συνεκτιμώνται εξατομικευμένα όλες οι παράμετροι που αφορούν το καθένα ξεχωριστά και που αντέχουν το κόστος.