Μέσα στις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθήσει το υπουργείο Ενέργειας με τη νέα χρονιά θα είναι εκείνη που θα απελευθερώσει ηλεκτρικό χώρο για έργα ενεργειακών κοινοτήτων και σε επιχειρήσεις που έχουν σκοπό να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Έχουμε άλλωστε κατά καιρούς αναφερθεί στο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί έργα που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Πριν τις γιορτές υπήρχε η πληροφορία πως θα γίνει προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό γύρω στα 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτεί και συστήματα αποθήκευσης, ώστε να μην δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δουλευτεί ένα draft του οδηγού και δεν θα αργήσει να βγει στον «αέρα». Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο και αυτό συνδέεται με το μεγάλο ενεργειακό κόστος που κλήθηκαν να καλύψουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Γενικά υπάρχουν εκτιμήσεις στην αγορά πως μέσα στο έτος θα προστεθούν 2GW φωτοβολταϊκών έργων και σίγουρα ένα μέρος της αγοράς κοιτά προς την Πελοπόννησο και στην Κρήτη και αν θα ξεμπλοκάρει και εκεί το δίκτυο. Εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν εκεί 250 MW. Συνολικά πάντως για τα μικρά έργα υπάρχει η πεποίθηση πως θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτό αναφέρουν αναλυτές στο iEnergeia.gr. Ιδιαίτερη ώθηση θα πάρουν τα ώριμα έργα και από το 2025 βλέπουμε...
Ενεργειακές κοινότητες και αγροτικά φωτοβολταϊκά
Την ίδια ώρα δρομολογούνται εξελίξεις και σε σχέση με την αύξηση των περιθωρίων στους υποσταθμούς για να υποδεχθούν έργα αυτοπαραγωγής όπως προαναφέρθηκε. Για το σκοπό αυτό στόχος είναι να διευρυνθούν τα όρια που είχαν δοθεί πριν 1,5 χρόνο σε σχέση με τους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Με νομοθετική ρύθμιση τότε προβλέφθηκε η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και συγκεκριμένα 40% για φωτοβολταϊκά στις στέγες, 30% για τους αγρότες.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για αυτά τα έργα, ενώ αναμένεται να ευνοηθούν και οι ενεργειακές κοινότητες και αγροτικά φωτοβολταϊκά. Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων και φορέων με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα Αγροβολταϊκά. Στόχος να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μέσα από τη στήριξη των αγροβολταϊκών. Πρόσφατα έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο συνδυασμός της γεωργίας και της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ για το 2030 - 720 GW συνεχούς ρεύματος - για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.