Άνεμος, ήλιος και πυρηνική σύντηξη: οOded Gour-Lavie, CEO και συνιδρυτής της NT-Tao Ltd, μίλησε για το πώς διαμορφώνεται το ενεργειακό τοπίο στις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο του1ου ΜΙΤ EmTech Europe, το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο τουMIT Technology Review που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Εάν δεν έχουμε ενέργεια, παλεύουμε να επιβιώσουμε αντί να ευδοκιμούμε», επισήμανε ο κ. Gour-Lavie. «Θέλουμε πολλή ενέργεια, τη θέλουμε να είναι καθαρή και θέλουμε επίσης να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια», συμπλήρωσε, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα διαφορετικών μορφών καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, γεωθερμική και υδροηλεκτρική, αλλά και τα μειονεκτήματά τους, όπως η στοχαστικότητα, ο χώρος που απαιτείται, γεωγραφικοί παράγοντες κ.ά.
«Υπάρχει όμως λύση και θα πρέπει να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε: αυτή είναι η πυρηνική ενέργεια», υποστήριξε. Μίλησε για τα μειονεκτήματα της πυρηνικής σχάσης (ασφάλεια, κατάλοιπα κ.λπ.), τονίζοντας τα οφέλη της σύντηξης, η οποία μπορεί να είναι «καθαρή, ασφαλής, άφθονη και βιώσιμη – το ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας που προσπαθούμε να πετύχουμε».
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον δημοσιογράφο της ΚαθημερινήςΓιάννη Παλαιολόγο, ο κ. Gour-Lavie επισήμανε ότι η ενέργεια είναι «στον πυρήνα κάθε γεωστρατηγικής συζήτησης», αναφερόμενος στις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν σε ό,τι αφορά τη σύντηξη και εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι ο χώρος αυτός θα βιώσει τεράστια άλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να πάμε σε ένα νέο επίπεδο. Ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας είναι ενεργός – δεν είναι πλέον ακαδημαϊκός ο χαρακτήρας της έρευνας, προωθώντας διαφορετικές τεχνολογίες που πιέζουν για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Πρόκειται για μια προσπάθεια που κρατά 80 χρόνια. Πιστεύω ότι αν συνεργαστούμε σωστά, μπορούμε να πετύχουμε την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης», σημείωσε.