Τα θέματα της μετάβασης και της καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο αμερικανικής αποστολής στη Δ. Μακεδονία

Τα θέματα της μετάβασης και της καθαρής ενέργειας στο επίκεντρο αμερικανικής αποστολής στη Δ. Μακεδονία
Πέμπτη, 05/12/2024 - 09:13

Στη μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ στα θέματα της μετάβασης και της καθαρής ενέργειας, αναφέρθηκε η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Dorothy McAuliffe, στην διάρκεια Στρογγυλής Τράπεζας ΗΠΑ-Ελλάδας με θέμα την «Ενίσχυση της Συνεργασίας για την Πράσινη Ενέργεια» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η κ. McAuliffe, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες, επιστήμονες σε θέματα πράσινης μετάβασης και ενέργειας καθώς και στελέχη με εμπειρία σε ζητήματα ανθρακοποίησης, εξέφρασε «το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τον ιδιωτικό και κρατικό τομέα ώστε να προωθηθούν από κοινού καινοτόμα έργα ενέργειας προς το συμφέρον των πολιτών» και τόνισε ότι «στην πράσινη, καθαρή ενέργεια πρέπει να υπάρξει πρόσβαση όλων των πολιτών». Η ίδια πρόσθεσε: «η μετάβαση είναι ένας κρίσιμος τομέας και εμείς μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την περεταίρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας».

Από την πλευρά του, ο Isaac Hansen - Joseph, υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «βρισκόμαστε στην Κοζάνη για να μάθουμε για τις προκλήσεις μετάβασης που αντιμετωπίζει η δυτική Μακεδονία». Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας ισχυρός εταίρος και θα μπορούσε «να συμβάλλει σε θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας - Θράκης και βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωσταντινίδης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση με την στήριξη της ΕΕ για την μετάβαση της περιοχής, τονίζοντας ότι «η δυτική Μακεδονία χρειάζεται επενδύσεις κι ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτα τα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ». Ανάφερε στην Αμερικανική αντιπροσωπεία ότι στην δυτική Μακεδονία υπάρχει μεγάλη παρουσία επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα επισημαίνοντας ότι «λόγω της έκτασης που καταλαμβάνουν, δημιουργούν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή αλλά πρόκειται για αναπόδραστη εξέλιξη που πρέπει από απειλή να γίνει ευκαιρία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάζαρος Γκερεχτές, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ανάφερε: «είμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο ως περιοχή» και μίλησε για τα εγκεκριμένα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν πολύ μικρές, μικρές και μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στη δυτική Μακεδονία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Νικόλαος Λυσσαρίδης περιέγραψε τα ελκυστικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφερειακής Ενότητας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ αναφέρθηκε στην περιοδική παρουσία των επιχειρήσεων τροφίμων και κρασιών της Δυτικής Μακεδονίας σε μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

Οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Βοίου και Βελβεντού που έλαβαν το λόγο μίλησαν για τα σχέδια που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν σχετικά με την πράσινη μετάβαση των δήμων τους.

Το πρόγραμμα της 15 μελούς αντιπροσωπείας των ΗΠΑ περιλαμβάνει επισκέψεις στα ορυχεία της ΔΕΗ και συναντήσεις με στελέχη της επιχείρησης, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα και συζήτηση με τους ερευνητές για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τα στελέχη του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) που τρέχουν πιλοτικές δράσεις γύρω από το υδρογόνο. Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση της αμερικανικής αποστολής με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την αναζήτηση πεδίων ανάπτυξης συνεργασίας σε θέματα έρευνας και κατάρτισης.