Η Ευρώπη κατασκεύασε 4,2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2023. Αυτό είναι 1,7 GW περισσότερα από το 2022, μια αύξηση της τάξης του 40%. Από το σύνολο των νέων εγκαταστάσεων 3 GW ήταν στην ΕΕ, μια αύξηση 2,1 GW από έτος σε έτος. Οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησαν τη μεγαλύτερη νέα δυναμικότητα. Παράλληλα εκτός από το ρεκόρ των νέων εγκαταστάσεων επιβεβαιώθηκαν νέες επενδύσεις 30 δισ. ευρώ – καλύπτοντας 9 GW που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Τα σχετικά στοιχεία παραθέτει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την αιολική ενέργεια WindEurope, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη το 2024 αναμένει να δημοπρατηθούν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος. Ωστόσο, όπως τονίζει επικρατεί προβληματισμός για την υποβολή αρνητικών προσφορών στις σχετικές δημοπρασίες του 2023.
Σύμφωνα με την WindEurope το 70% όλων των δημοπρασιών το 2023 χρησιμοποίησαν αρνητικές προσφορές, ζητώντας από τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας να πληρώσουν για το δικαίωμα κατασκευής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου. «Αυτό πρέπει να αλλάξει σημειώνει η WindEurope προσθέτοντας ότι η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας πρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των αρνητικών προσφορών, εγκυμονεί κινδύνους όπως πιθανή μετακύλιση στους καταναλωτές ή στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, επηρεάζοντας το κόστος κεφαλαίου και θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση έργων.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, «κανένα από τα μεγάλα έργα που ανατέθηκαν στο πλαίσιο των δημοπρασιών αρνητικών προσφορών χωρίς ανώτατο όριο το 2023 δεν έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι στιγμής», ανέφερε η οργάνωση.
Όπως προαναφέρθηκε το 2024 στην Ευρώπη θα δημοπρατηθούν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τρεις φορές περισσότερο από το 2023 που δημοπρατήθηκαν 13,5 GW.
Οι πέντε κορυφαίες χώρες που συμμετέχουν σε δημοπρασίες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας
Πάντως στη χώρα μας η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι από τους πυλώνες που ποντάρει η Κυβέρνηση ώστε να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Κάτι που είπε χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός. «Είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Αρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις» ανέφερε χθες το πρωί μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ.
Με τα υπεράκτια αιολικά να αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία ώστε να γίνουν οι πρώτοι διαγωισμοί για τα πιλοτικά έργα το 2025 ή το 2026 και να επιτεχυθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9 γιγαβάτ υπεράκτιων πάρκων μέχρι το 2030.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί νομοθετική παρέμβαση που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ΕΔΕΥΕΠ ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες στις πρώτες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα μετά από τον διαγωνισμό.