Υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη: Επενδύσεις 400 δισεκ. ευρώ για τις διασυνδέσεις έως το 2050

Υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη: Επενδύσεις 400 δισεκ. ευρώ για τις διασυνδέσεις έως το 2050
Πέμπτη, 25/01/2024 - 06:21

Η σύνδεση όλων αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τους τελικούς καταναλωτές δεν θα είναι φθηνή, προειδοποιεί η έκθεση.

Συνολική επένδυση 400 δισεκ. ευρώ θα απαιτηθεί για τη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν σχεδιαστεί να αναπτυχθούν στην Ευρώπη έως το 2050 σύμφωνα με το πρώτο Σχέδιο Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Δικτύων της Ευρώπης του Συνδέσμου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ευρώπης (ENTSO-E), που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Η υποδομή που απαιτείται για τη σύνδεση των off shore αιολικών στην Ευρώπη, μπορεί να καλύψει έως και 54.000 χιλιόμετρα διαδρομών στα ευρωπαϊκά ύδατα, ίσο με σχεδόν 1,5 φορές το μήκος του ισημερινού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ENTSO-E.

Σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ENTSO-E, στην ΕΕ το pipeline για τα υπεράκτια αιολικά φθάνει στα 354 GW έως το 2050 και ανεβαίνει στα 496 GW αν προστεθούν η Νορβηγία και η Βρετανία.

Η σύνδεση όλων αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τους τελικούς καταναλωτές δεν θα είναι φθηνή, προειδοποιεί η έκθεση.

Το υψηλό κόστος των επενδύσεων για την υλοποίηση όλων αυτών των διασυνδέσεων, τα τεχνικά προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά και η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την δημιουργία των διαδρόμων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Βρυξελλών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.

«Ήρθε η ώρα οι κάθετοι και οριζόντιοι διάδρομοι μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο να καταλάβουν κεντρική θέση στο δημόσιο διάλογο καθώς αποτελούν προϋπόθεση για να πρασινίσει το ενεργειακό μείγμα, να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και να βελτιωθεί η αξιοπιστία του ηλεκτρικού εφοδιασμού της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μανουσάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνολογίας HVDC λόγω των σημαντικών τεχνικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, καθώς διατηρεί σταθερή την ισχύ, την τάση και τη συχνότητα του ηλεκτρισμού και ενισχύει την ευστάθεια και την αποδοτικότητα του δικτύου.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Μανουσάκη στις σχέσεις κόστους- οφέλους και τις οικονομίες κλίμακος που μπορούν να επιτευχθούν με το σχεδιασμό ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ότι είναι ώρα οι κάθετοι και οι οριζόντιοι διάδρομοι μεταφοράς ρεύματος να καταλάβουν κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο. Πρόσθεσε δε ότι οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς πρέπει να επικοινωνήσουν στις κυβερνήσεις την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να σχεδιαστούν συνολικά τα έργα των διαδρόμων ηλεκτρισμού και των απαραίτητων διασυνδέσεων μεταξύ των offshore αιολικών εξετάζοντας τη βιωσιμότητα και το συσχετισμό κόστους/οφέλους από ευρωπαϊκή σκοπιά, ως ‘Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και όχι ως διμερή έργα μεταξύ δύο κρατών.

Η ευρωπαϊκή ένωση των διαχειριστών δικτύων μεταφοράς θεωρεί ότι η κατασκευή αυτών των διασυνδέσεων θα είναι δύσκολη. «Η μεταφορά αυτής της ενέργειας στην ακτή είναι μόνο η μισή ιστορία, πρέπει επίσης να μεταφερθεί και στους ανθρώπους, που πρόκειται να την καταναλώσουν», δήλωσε ο Damian Cortinas, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ENTSO-E. Πάντως η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson χαιρέτισε το σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων δικτύων του ENTSO-E, λέγοντας ότι «αντανακλά την κατεύθυνση που έχει ορίσει η ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ