Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια δεν θα εκτοπίσει μόνο τις εκπομπές CO2 από τον τομέα της ενέργειας, θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εκπομπών από άλλους τομείς εκτιμά το think tank Ember, σε έκθεση του με τίτλο «Γιατί η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι βασικές λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Όπως εξηγείται στην έκθεση η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αντλιών θερμότητας θα αυξήσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Όμως, «η επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας είναι ο προφανής τρόπος για να καλυφθεί αυτή η πρόσθετη ζήτηση χωρίς να καταφύγουμε σε πρόσθετη παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως «το κόστος αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνέχισε να μειώνεται από το 2020 παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε βραχυπρόθεσμη άνοδο του κόστους αιολικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές». Οι αναλυτές προβλέπουν συνεχείς μειώσεις κόστους τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια.
Το κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μειώνεται ραγδαία. Κατά τη δεκαετία έως το 2020, το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 55% και 85%, αντίστοιχα. Το κόστος των μπαταριών, που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μειώθηκε επίσης κατά 85% την ίδια χρονική περίοδο.
Σε ό, τι αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις ξεχωρίζουν ως ξεκάθαροι νικητές η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως «τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να συναρμολογηθούν σε λίγους μήνες , τα ηλιακά σε στέγες σε λίγες μέρες. Εν τω μεταξύ, άλλες καθαρές τεχνολογίες όπως πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλα υδροφράγματα μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να κατασκευαστούν, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσφορά του μεγαλύτερου μέρους της νέας καθαρής γενιάς αυτή τη δεκαετία – έως και 89%, σύμφωνα με Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Επιπλέον, "η ανάπτυξη της αιολικής και η ηλιακής ενέργειας δεν εξαρτάται από γεωγραφικούς παράγοντες, όπως συμβαίνει σε άλλες καθαρές τεχνολογίες όπως η υδροηλεκτρική και η γεωθερμική ενέργεια. Μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε και τείνουν να αντιμετωπίζουν λίγους περιορισμούς λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ή τη δημόσια ασφάλεια".