Με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξαιρεί τα πιλοτικά αυτά έργα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών σύνδεσης με το δίκτυο, ενώ θα προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη θα αφορά σε πρώτη φάση τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα 10 πιλοτικά έργα ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW, που η κατασκευή τους είχε προβλεφθεί με νόμο το 2022 αλλά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Στόχος να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε θαλάσσια ύδατα, με μικρής αρχικά εμβέλειας έργα, που όμως θα είναι ενδεικτικά του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, γι’ αυτό και θέτει αυστηρή προθεσμία για τη διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης.
Η επόμενη παρέμβαση θα αφορά σε νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες. Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις τεχνητές λίμνες και στους ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, με την κάλυψη να φτάνει σε ποσοστό έως και 10% της έκτασής τους.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να αφορά την ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ έως και 8 MW έκαστος σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας.