Τον πλούτο των αποβλήτων σκέφτεται να αξιοποιήσει η ΕΥΔΑΠ ενώ ήδη έχει αναθέσει στη Delloite μελέτη για την αγορά ενέργειας και τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει από την ΕΥΔΑΠ, η οποία σήμερα καλύπτει το 20% των ενεργειακών της αναγκών από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά. Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιο είναι το επόμενο βήμα για την εισηγμένη.
«Σε τρεις μήνες, με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα έχουμε τον οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα επενδύσουμε και θα αναπτυχθούμε στην ενέργεια» όπως ανέφερε χθες διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ Χαράλαμπος Σαχίνης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου της Ψυττάλειας.
Ηδη η εταιρεία έχει ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει για εξοικονόμηση ενέργειας με το σύνολο των έργων Ενεργειακής Βελτιστοποίησης να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2ου συμβατικού έτους λειτουργίας. Η ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε σε σχέση με τους στόχους ήταν 17,30% έναντι 2,18% το πρώτο συμβατικό έτος και μείωση άνω του 30% έναντι στόχου 18,07% έως τον Μάρτιο του 2024.
Η ΕΥΔΑΠ, έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισεκ ευρώ και αφορά επενδύσεις 900 εκ. ευρώ για τα έργα στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, έργα αποχέτευσης αξία 200 εκ. ευρώ και έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, επένδυση 400 εκ. ευρώ.
Προτεραιότητα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφού καθορίσει το μέρος των κεφαλαίων που θα καλύψει η ίδια, η εταιρεία θα καταθέσει την πρόταση της στη ΡΑΑΕΥ, με στόχο να μη χρειαστεί να ζητήσει αύξηση των τιμολογίων της. Πρόθεση της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για τις επενδύσεις αυτές και να μη χρειαστεί να γίνει αύξηση τιμολογίων. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αυξήσει τα τιμολόγια νερού τα οποία όπως σημείωσε είναι «παγωμένα» τα τελευταία 15 χρόνια και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο ανάμεσα σε 180 χώρες του κόσμου με το φθηνότερο στο Χονγκ Κόνγκ.
Σε ό,τι αφορά την Ψυττάλεια επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Αττική καθώς πέτυχε να καθαρίσει το Σαρωνικό από τα λύματα και σε καθημερινή βάση δέχεται 700 εκατ. κυβικά μέτρα το οποίο δημιουργεί ένα αποτέλεσμα σε καθαρό νερό το οποίο πέφτει στη θάλασσα. Το δίκτυο αγωγών λυμάτων αντιστοιχεί στο 99% το οποίο αναφέρεται ως χωριστικό δίκτυο δηλαδή τα όμβρια νερά απομακρύνονται με άλλο αγωγό με αποτέλεσμα οι αποφράξεις του δικτύου να μηδενικές. Πέρα από το βασικό της έργο που είναι ο καθαρισμός των λυμάτων δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας που καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών της εταιρείας σε ενέργεια.
Η ΕΥΔΑΠ σήμερα παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους. Λειτουργεί & συντηρεί 4 Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.
Διαθέτει 4 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. & 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ.
1,1 εκατομμύρια m3 μέση ημερήσια παροχή νερού & 724.000 m3 μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων.Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ.€ (για το έτος 2022).