Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και τον επόμενο μήνα, δύο μήνες πριν την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος. Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν πως μέχρι τον επόμενο μήνα θα «κλειδώσει» ο στόχος που έχει μπει για περίπου 11.500 αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν στη χώρα μας το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού. Λειτούργησε πριν από μια δεκαετία και παραπάνω. Κατέγραψε μείωση και επανήλθε τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πριν από ένα χρόνο περίπου εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Το πρόγραμμα όπως έχουμε επισημάνει αν και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον συναντάει προβλήματα. Με σημαντικότερο το κόστος του δανεισμού για την εγκατάσταση.
Επι της ουσίας με το νέο σύστημα net Billing οι αυτοπαραγωγοί που δεν καταναλώνουν σε πραγματικό χρόνο την παραγόμενη ενέργεια θα μπορούν είτε να την πωλούν στο ηλεκτρικό σύστημα είτε στο χρηματιστήριο ενέργειας μέσω ΦΟΣΕ.
Να σημειωθεί βέβαια πως οι ήδη οι συγκεκριμένες διαρροές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, με πηγές της αγοράς να υποστηρίζουν πως «συζητάμε για αλλαγές όταν δεν έχει βγει η υπουργική απόφαση για όσα έφερε ο νόμος 5037/2023». Οι ρυθμίσεις εκείνου του νόμου προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών χωρίς να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ιδιοκτήτες να παρακάμψουν τη συναίνεση του συνόλου των υπολοίπων ιδιοκτητών και με το 50% να προχωρούν στις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο δεν έχει «βγει» στον αέρα. Ενδεχομένως, όμως να σχετίζεται με τις επερχόμενες αλλαγές.