Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «οι Έλληνες είναι από τους ενεργειακά φτωχότερους πολίτες στην Ευρώπη. Η δαπάνη για τους λογαριασμούς ενέργειας επιβαρύνει δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες». Παράλληλα, οι Δήμοι επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες οδοφωτισμού, δημοτικών κτιρίων, σχολείων και άλλων εγκαταστάσεων. «Η ανάπτυξη από τους δήμους έργων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην μείωση των δημοτικών δαπανών, στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στην μείωση των εκπομπών του CO2, σημαντικό βήμα για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων μας.Προϋπόθεση για την αξιοποίηση από τους δήμους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό δίκτυο.Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο ηλεκτρικός χώρος έχει συρρικνωθεί λόγω κορεσμού του δικτύου, ενώ υπουργική απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον Αύγουστο του 2022, δεν έθεσε τα ενεργειακά έργα των δήμων στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας για την σύνδεση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο», αναφέρεται στην ανακοίνωσή.
Να σημειωθεί πως εκτενή αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες έκανε μιλώντας στη βουλή την Τρίτη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ενεργειακή κοινότητα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο πρόγραμμα Απόλλων το οποίο όπως είπε θα έρθει να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε περιφέρειας της χώρας. Πολλά είναι τα έργα ενεργειακών κοινοτήτων τα οποία περιμένουν να πάρουν όρους σύνδεσης. Η κα Σδούκου σημείωσε πως θα προχωρήσουν τα έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και τους λείπει μόνο ένας διαγωνισμός για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης. Αυτό θα γίνει μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας σύμφωνα με την υφυπουργο Ενέργειας θα υλοποιηθούν 13 έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα «Απόλλων» απευθύνεται σε όλες τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ, τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας.
Σκοπός είναι μέσα από το «Απόλλων» -όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων- να επωφεληθούν οι 13 Περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α.
Επιπλέον, θα μπορέσουν να καλυφθούν 9.455 παροχές κατανάλωσης των ΔΕΥΑ και 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.