Το δίκτυο των γαλλικών τοπικών κοινοτήτων κερδίζει το 2024 Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας

Το δίκτυο των γαλλικών τοπικών κοινοτήτων κερδίζει το 2024 Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας
Τρίτη, 18/06/2024 - 10:40

Η Association des Centrales Villageoises, ένα δίκτυο γαλλικών τοπικών συνεταιρισμών που φέρνει σε επαφή πολίτες, δήμους και τοπικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2024 στην κατηγορία Τοπικής Ενεργειακής Δράσης.

Το δίκτυο ήρθε πρώτο σε μια διαδικτυακή δημόσια ψηφοφορία, λαμβάνοντας το βραβείο στην τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) στις 11 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι Centrales Villageoises φέρνουν σε επαφή τους πολίτες, τους δήμους και τις τοπικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη έργων σε τοπική κλίμακα, προσφέροντας τεχνική, οικονομική και νομική βοήθεια.

«Το μοντέλο εφαρμόζεται σε περισσότερες από 70 περιοχές... οι οποίες έχουν επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με τη δημιουργία πάνω από 500 φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές και δημόσιες στέγες (συνολικά εγκαθίστανται περισσότερα από 11 MWp, ισοδύναμα με την τροφοδοσία 3.500 κατοικιών),» λέει η Juliette Rasse, υπεύθυνη ανάπτυξης της Association des Centrales Villageoises.

Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει μια σταδιακή προσέγγιση που επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας για την ενέργεια με γνώμονα την κοινότητα. Η ένωση προσφέρει υποστήριξη σε εθελοντές και έμπειρες τοπικές εταιρείες παρέχουν τεχνογνωσία για να βοηθήσουν αναδυόμενες συλλογικότητες πολιτών.

Η Association des Centrales Villageoises ήταν μία από τις τρεις φιναλίστ που προκρίθηκαν για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2024 στην κατηγορία Τοπικής Ενεργειακής Δράσης. Το βραβείο αναγνωρίζει δράσεις βιώσιμης ενέργειας, καθοδηγούμενες από μια ομάδα πολιτών ή καταναλωτών, οι οποίες συμβάλλουν στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε κοινοτικό ή τοπικό επίπεδο.

Οι υπόλοιποι φιναλίστ αυτής της κατηγορίας ήταν το σχέδιο δράσης για την ενέργεια AUSL Romagna στην Ιταλία, η οποία επιδιώκει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ενεργειακής απόδοσης σε 13 νοσοκομεία, και την De Energiecentrale το οποίο προσφέρει μια υπηρεσία μίας στάσης για συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών στη βελγική πόλη της Γάνδης.