Σε υψηλό 20αετίας η αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως τα επόμενα δύο χρόνια- Ραγδαία επέκταση και των ΑΠΕ

Σε υψηλό 20αετίας η αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως τα επόμενα δύο χρόνια- Ραγδαία επέκταση και των ΑΠΕ
Τρίτη, 23/07/2024 - 06:41

Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να διαμορφωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 και 2025, ως αποτέλεσμα της χρήσης όλο και περισσότερων τεχνολογιών που λειτουργούν με ρεύμα.

Επιπλέον οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλές περιοχές στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση της ενέργειας για τη χρήση των κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 4% το 2024, από 2,5% το 2023, αντιπροσωπεύοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2007, κυρίως λόγω των data centers και της Τεχνητής Νοημοσύνης ενώ και το 2025 η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καλύψει το ήμισυ της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας να σπάει νέα ρεκόρ παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να επεκταθούν ραγδαία το 2024 και το 2025, με το μερίδιό τους στην παγκόσμια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται από 30% το 2023 σε 35% το 2025.

Ωστόσο, παρά τη θετική στάση του ΙΕΑ, σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υποδηλώνεται ότι ο κόσμος δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του για το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, εάν η δυναμικότητα συνεχίσει να αυξάνεται με τον σημερινό ρυθμό.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου καταγράφουν ιδιαίτερα ισχυρές αυξήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% φέτος, λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και των ισχυρών καύσωνα. Η Κίνα αναμένεται επίσης να δει σημαντική αύξηση της ζήτησης άνω του 6%, ως αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας στους κλάδους των υπηρεσιών και σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Μετά τη μείωση το 2023 εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να ανακάμψει φέτος κατά 3% εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, αυξανόμενης ζήτησης για ψύξη και επέκτασης του τομέα των data center. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δει μια πιο μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με πρόβλεψη ανάπτυξης στο 1,7%, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια συρρίκνωσης εν μέσω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η αυξανόμενη χρήση του κλιματισμού θα παραμείνει σημαντική κινητήρια δύναμη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές περιοχές αντιμετώπισαν έντονους καύσωνες το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι οποίοι αύξησαν τη ζήτηση και έθεσαν σε πίεση τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, διαπιστώνει η έκθεση.