Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, ο οποίος θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε γενικές κρίσεις τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, στην Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνω, πριν από λίγες ημέρες.
Ο κ. Παπασταματίου υπογράμμισε ακόμη, ότι οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν θόρυβο ούτε παράγουν υποήχους που να βλάπτουν την υγεία, δεν θίγουν την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών, δεν επηρεάζουν το μικροκλίμα και είναι συμβατές με άλλες ανθρωπογενείς και αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία.
Η ορθή χωροθέτηση βάσει της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας είναι το κλειδί ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας. Ο αιολικός κλάδος επιδιώκει τη δημοκρατική συζήτηση, όσο δύσκολη και αν είναι, με όσους δέχονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και ανθρωπογενής και αναγνωρίζουν την αιολική ενέργεια ως μέρος της λύσης του προβλήματος.
Σχετικά με το πέρας της διάρκειας ζωής ενός αιολικού πάρκου ο Π. Παπασταματίου διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται βάσει της νομοθεσίας να αποκαταστήσουν τον περιβάλλοντα χώρο. Τα υλικά των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90%.
Το αιολικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι εκμεταλλεύσιμο κυρίως στους ορεινούς όγκους. Τα χερσαία αιολικά πάρκα προσφέρουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Υπάρχει και η επιλογή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που είναι σαφώς ακριβότερα αλλά το κόστος τους συνεχώς μειώνεται. Τα πλωτά αιολικά πάρκα είναι σημαντικό να υπάρξουν στην Ελλάδα διότι θα συμβάλουν στο να καταστήσουν την χώρα μας εξαγωγό πράσινης ενέργειας.
Τέλος, ο Π. Παπασταματίου τόνισε την εφικτότητα και αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενεργειακού ηλεκτρικό συστήματος που θα συνδυάζει αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, αποθήκευση και δίκτυα.
Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής :