Κατά 50% είναι η ακριβότερη η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο σύμφωνα με την τριμηνιαία Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020).
Η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει αλλά και τεκμηριώσει (μέσω σειράς μελετών του ΙΟΒΕ) τη σοβαρότατη επίπτωση που έχει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας το δυσανάλογα υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας επισημαίνεται.
Οι συνέπειες αυτού γίνονται εύκολα αντιληπτές, όταν, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά €600 εκατ., των φόρων και εισφορών κατά €140 εκατ. και της απασχόλησης κατά 12.000 θέσεις εργασίας.
Είναι καιρός να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και να προωθηθεί η σύζευξη με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί υγιής και ουσιαστικός ανταγωνισμός. Μόνο έτσι η χώρα μας θα συμμετέχει ισότιμα στην ενεργειακή Ένωση, αντί να αποτελεί μια νησίδα εξαίρεσης όσον αφορά τους κανόνες αλλά και τις τιμές.
Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με την εισαγωγή του target model αλλά και με τη σταδιακή άρση των «ειδικών καθεστώτων» που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, στερώντας τους το δικαίωμα να επωφεληθούν από μια λειτουργούσα, ελεύθερη και διαφανή αγορά ηλεκτρισμού.