Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) πραγματοποίησε χθες ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι Σ.Φάμελλος, Π.Πέρκα και Ρ.Δούρου.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που έχει ανοίξει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΗΑΠΕ, ΣΠΕΦ) για στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας, για τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και για το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
Τα δύο μέρη σχολίασαν τις πρόσφατες δηλώσεις αφενός, του κυρίου Χατζηδάκη για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από τους παραγωγούς ΑΠΕ, και αφετέρου, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, περί κατάργησης των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της δικής της πολιτικής. Επιδιώκει επιπλέον, μέσω της διάδοσης ψευδούς πληροφόρησης να μεταφέρει σε άλλους την ευθύνη και το κόστος των επιλογών της.
Συζητήθηκε επίσης, η επενδυτική ανασφάλεια που δημιουργεί εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ και η ανησυχία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ στην Ελλάδα που οδηγεί μέχρι και στην επανεξέταση επενδυτικών σχεδίων για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι οι επιλογές της ΝΔ για την ψευδεπίγραφη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ για την "αποψίλωση" των υπηρεσιών αδειοδότησης, για την καθυστέρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δημιουργούν νέες αντιθέσεις και οξύνουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, άρα ένα ακόμη πρόβλημα για τη μετάβαση της χώρας μας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Τόνισαν στη συνέχεια, πως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και στους καταναλωτές, διότι το πολύ υψηλό κόστος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πλήττει και την κοινωνία και την οικονομία. Επιφέρει όμως αρνητικές επιπτώσεις και στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και άρα στη διαδικασία μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, εφόσον αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και παραβιάζει και την ανεξαρτησία της αγοράς ενέργειας και το κράτος δικαίου.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ Δρ. Σ. Λουμάκης-Πρόεδρος, Γ. Σαμάρας - Γεν. Γραμ, Δρ. Ε. Τζαννίνη-Ταμίας και Δ. Μηνάς-Μέλος ΔΣ, ανέλυσαν και ανέπτυξαν τα ευρήματα των δύο εξειδικευμένων ποσοτικών μελετών του συνδέσμου αναφορικά με τα προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ και την προέλευση τους καθώς και την υπερκερδοφορία της ΔΕΗ εξαιτίας και της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι προς απόσβεση μέρους των αυξήσεων στα τιμολογίων της. Μια κερδοφορία που ενισχύθηκε, μαζί και με όλων των υπολοίπων προμηθευτών, από την πανδημία του COVID-19, η οποία μείωσε δραματικά το κόστος των ορυκτών καυσίμων και εξ' αυτού κυρίως του λόγου και των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος. Οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ επικαλούμενοι στοιχεία της Eurostat για το β' εξάμηνο 2019 ανέδειξαν τις κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που απολαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην χώρα μας σε αντίθεση προς ότι γράφεται στον Τύπο.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ ανέφεραν πως θεωρούν την παρούσα κυβέρνηση τυχερή στο ότι παρέλαβε τον Ειδικό Λογαριασμό πλεονασματικό σωρευτικά κατά 178 εκατ. ευρώ καθώς και σε τρέχοντες όρους και τις ΑΠΕ συνάμα σε φάση νέας ισόρροπης ανάπτυξης υπό το καθεστώς των διαγωνισμών ΡΑΕ. Ένα καθεστώς που οδήγησε τις τιμές σε επίπεδα παρόμοια ή και κάτω των συμβατικών πηγών, φαινόμενο που εδράζεται φυσικά στην πρόοδο της τεχνολογίας στον εξοπλισμό ΑΠΕ και στην ραγδαία μείωση του κόστους του τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η ατυχής μείωση του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι τον Αύγουστο και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως προς χάριν των προμηθευτών και πολύ περισσότερο η τωρινή άρνηση του ΥΠΕΝ για την επαναφορά της, έστω και κατά μέρος, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού τα περιθώρια μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ αλλά και των υπολοίπων προμηθευτών και λογω COVID το επιτρέπουν, πληγώνει βάναυσα το επενδυτικό κλίμα και ξαναρίχνει την αγορά σε ψυχολογία περιόδου 2012, χωρίς ωστόσο ουδόλως να συντρέχουν οι τότε οικονομικές ανισορροπίες.
Ο ΣΠΕΦ τέλος υπενθύμισε πως πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις "πλάγιες" επιθέσεις κατά των ΑΠΕ, διότι οι άλλοτε πολέμιοι τους τώρα επιχειρούν και επιχαίρουν στο να μετατραπούν αυτές σε ολιγοπώλιο, δηλαδή να χαθεί ο δημοκρατικός και κοινωνικά διεσπαρμένος χαρακτήρας τους. Το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις ανανεώσιμες που σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει το σφάλμα της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, είναι προφανές πως στοχεύει ακριβώς εκεί, αφού οι μεγάλες καθετοποιημένες επιχειρήσεις πρακτικά δεν πλήττονται. Για τους καθετοποιημένους που μάλιστα πωλούν ίσο ή περισσότερο ρεύμα απ' όσο παράγουν, σημασία έχει μόνο το κόστος παραγωγής και η λιανική τιμή τους προς τον καταναλωτή. Για την παραγωγή τους, ο ενδιάμεσος σταθμός της χονδρεμπορικής αγοράς τους είναι μάλλον αδιάφορος.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν τέλος, ότι η ιδιαιτέρως παραγωγική μεταξύ τους συνάντηση-έστω και διαδικτυακή-ήταν η αρχή ενός διαλόγου που και οι δύο μεριές επιθυμούν να συνεχίσουν.