Εντός χρονοδιαγράμματος και σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ολοκληρώθηκε και ηλεκτρίστηκε το έργο της "μικρής" διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, το οποίο υλοποιήθηκε από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ.
Στην πραγματικότητα το έργο κάθε άλλο παρά μικρό είναι, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ σε βάθος έως 1.000 μέτρων.
Το έργο της "μικρής" διασύνδεσης ξεκινά από τη Νεάπολη Λακωνίας και φτάνει έως τα Χανιά. Με τη διασύνδεση η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE.
Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στα 384 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2018 με αναδόχους τα Ελληνικά Καλώδια, την Prysmian και τη Fulgor. Η Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου εκτιμάται ότι θα καλύψει το 34% των φορτίων του νησιού αμβλύνοντας σημαντικά το πρόβλημα επάρκειας τροφοδοσίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη.
Σήμερα οι ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από τρεις μονάδες με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, με υψηλό κόστος παραγωγής. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν χαμηλό βαθμό απόδοσης, μειωμένη διαθεσιμότητα ενώ προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το επιπλέον κόστος αυτό δεν μετακυλύεται στα τιμολόγια των κατοίκων της Κρήτης αλλά καλύπτεται από το τέλος ΥΚΩ που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Το ύψος των ΥΚΩ για τα νησιά ανέρχεται σε 700 – 850 εκατ. ευρώ ετησίως, με την Κρήτη να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου το μισό).
Δηλαδή, η απόσβεση της διασύνδεσης εξοικονόμησης μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε τρία χρόνια. Επίσης το έργο αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι το έργο της "μικρής" διασύνδεσης, περιλαμβάνει καλώδιο οπτικών ινών το οποίο θα συνδέσει τηλεπικοινωνιακά την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Εκτός από τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί παράλληλα και το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και θα εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα, οδηγώντας στη μείωση των ΥΚΩ κατά 300 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60%.
Πηγή capital.gr, Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος