Υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο ταμείο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας από το έργο υδρογόνου H24All, με σκοπό την ανάπτυξη του πρώτου εργοστασίου αλκαλικών ηλεκτρολυτών της Ευρώπης ισχύος 100 MW, το οποίο θα συνδεθεί με μια βιομηχανική τοποθεσία της Repsol.
Υποστηριζόμενο από μια κοινοπραξία 15 εταίρων, το έργο στοχεύει στο να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα και ανταγωνιστική βιομηχανία υδρογόνου βασισμένη στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία μέσω της καινοτομίας, αναπτύσσοντας, κατασκευάζοντας, λειτουργώντας και αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα ενός αλκαλικού ηλεκτρολύτη 100 MW υψηλής πίεσης.
Η τεχνολογία θα παρουσιαστεί σε πραγματική λειτουργία σύμφωνα με τις ανάγκες των τελικών χρηστών, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της αγοράς για ανταγωνιστική παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Σημειώνεται ότι οι εταίροι της κοινοπραξία αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, έως και την Τουρκία. Στους εταίρους περιλαμβάνονται ερευνητικά κέντρα, προμηθευτές υλικών, εταιρείες μηχανικής που ειδικεύονται σε ηλεκτρολύτες, βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες ενέργειας και αυτοκινήτων, πανεπιστήμια και ενώσεις βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια του έργου H24All, οι εταίροι θα συγκεράσουν διαφορετικές καινοτόμες λύσεις που μαζί θα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στις τεχνολογίες υδρογόνου οι οποίες θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα ενός ηλεκτρολύτη, μειώνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη επένδυση καθώς και το λειτουργικό κόστος.
Ο στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τεχνολογίας και της χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου, μειώνοντας το κόστος στα 3 € / kg H2.
Σημειώνεται ότι αυτό το έργο θα είναι η επικύρωση μιας καινοτόμου και ανταγωνιστικής τεχνολογίας σε προ-εμπορική κλίμακα. Η υπόθεση οικονομικής και επιχειρηματικής μοντελοποίησης θα παρέχει ποσοτικά στοιχεία που θα μειώσουν τον κίνδυνο αναφορικά με την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πλήρες χρονοδιάγραμμα του έργου περιλαμβάνει τρία χρόνια έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής συν δύο χρόνια για τη φάση παρουσίασης και επικύρωσης.
Πηγή: reNEWS