Στη διαδικασία υποβολής αιτημάτων συγχρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων από το ειδικό ταμείο απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα δρομολογούν ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Το εν λόγω ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αξιοποιήσει τα έσοδα εκπλειστηριασμού 20 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για τη συγχρηματοδότηση (σε ποσοστό 60%) υποδομών που στοχεύουν στην «πράσινη στροφή» της νησιωτικής χώρας. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις για την αναμενόμενη τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών, τα άμεσα έσοδα για τη χώρα εκτιμώνται σε 850 εκ. ευρώ για την δεκαετία 2021-2030.
Για την κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων, θα πρέπει να υποβληθούν από την ελληνική πλευρά αιτήσεις συγχρηματοδότησης υποδομών που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζουν αυτή την περίοδο αιτήματα για συγκεκριμένες υποδομές στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις υποδομές αυτές περιλαμβάνονται και μονάδες κεντρικής αποθήκευσης, τόσο σε συνδεδεμένα όσο και σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η δημιουργία του ταμείου προβλέφθηκε το 2007, στην Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS) που αποφασίστηκε τότε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με ενισχυμένη πλειοψηφία. Αποτέλεσε αποτέλεσμα συστηματικών προσπαθειών, μέσα από σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, από τα τέλη του 2015, και μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, καθώς και έπειτα από διμερείς συναντήσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.