Μια άλλη παράμετρος όπως τονίζουν, είναι πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι πρότυπες περιβαλλοντικές μελέτες που συνδέονται με τα έργα. Σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας το νομοθετικό βήμα έχει γίνει. Δηλαδή έχουν καλυφθεί σημαντικά σημεία και εκείνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι οι αυξήσεις των τιμών και η γεωπολιτική κατάσταση.
Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης, ενώ θα υπάρξουν κονδύλια και στη φάση της κατασκευής και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο workshop «Energy Storage and Grid Management for Maximum RES Use» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να γίνει εντός του έτους. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα κονδύλια για την στήριξη των έργων θα υπάρξουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με βάση την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή και εγκρίθηκε πριν λίγους μήνες προβλέπεται η δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως 900 MW, συνδεδεμένων με το δίκτυο υψηλής τάσης. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.