Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή στον κύκλο του Απριλίου κατατέθηκαν προς αδειοδότηση 23 αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης, εκ των οποίων οι 22 αφορούν σε συστοιχίες μπαταριών και μόνον μία σε αντλησιοταμίευση, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΡΑΑΕΥ είχε χορηγήσει 356 άδειες για μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 24 GW. Από αυτές οι 306 άδειες συνολικής ισχύος 18,7 GW αφορούσαν σε εγκατάσταση μπαταριών και οι υπόλοιπες σε αντλησιοταμίευση.
Η μέγιστη ισχύς έγχυσης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 670,754 MW, με μέγιστη ισχύ απορρόφησης 677,479 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 2.077,268 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 1.805,389 MW.
Στα σύνολα αυτά περιλαμβάνεται και η μονάδα αντλησιοταμίευσης, η οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Τεχνητή Λίμνη Σφηκιάς (Βέροια) με μέγιστη ισχύ έγχυσης 16 MW, μέγιστη ισχύ απορρόφησης 20 MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 68 MW και εγγυημένη χωρητικότητα 66,8 MW. Επιπλέον στον κύκλο του Απριλίου η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε και 14 αιτήσεις τροποποίησης αδειών, συνολικής μεγίστης ισχύος έγχυσης 980,278 MW.
Ετσι, θα έχει ενδιαφέρον και ο πρώτος από τους τρεις διαγωνισμούς του έτους που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου μετά την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κώστας Σκρέκας λίγες ημέρες πριν παραδώσει στον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Κάπρο.
Σύμφωνα με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως το τέλος του 2023 πρέπει να γίνουν τρεις διαγωνισμοί για τη λειτουργική ενίσχυση έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1 GW. Υπεύθυνη για την όλη διαδικασία είναι η ΡΑΑΕΥ, η οποία θα πρέπει να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά σε έργα συνολικής ισχύος ως 400 MW και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν δύο ακόμα διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα ισχύος ως 300 MW κάθε φορά. Και οι τρεις διαγωνισμοί αφορούν σε έργα που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης, δηλαδή στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Στην Υπουργική Απόφαση ορίζεται τιμή εκκίνησης για τον πρώτο διαγωνισμό στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος). Δηλαδή οι επενδυτές για να διεκδικήσουν τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές που θα κινούνται κάτω από το συγκεκριμένο ποσό.