Πριν ένα μήνα εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον, σε σχέση με το διαγωνισμό για τις για standalone μπαταρίες. Πιο συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 55 προσφορές στο δεύτερο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Πρόκειται για έργα ισχύς 288,21 MW.
Στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, οι κάτοχοι σταθμών αποθήκευσης που θα επιλεγούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW. Να σημειωθεί πως στον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά είχαν κατατεθεί προσφορές από αρκετές εταιρίες όπως: τη ΔΕΗ, τη Helleniq Energy και την Intrakat. Συνολικά είχαν υποβληθεί 89 προτάσεις, υπερκαλύπτοντας τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW. Πλέον, μένει για τον δεύτερο διαγωνισμό η αξιολόγηση των προσφορών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας, με τους επιλεγέντες.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου εγκατάστασης 3.1 GW σταθμών αποθήκευσης έως το 2030, όπως αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι αναγκαία η επέκταση του σχήματος ενίσχυσης με επαύξηση της προβλεπόμενης ισχύος επιπλέον των 1000 MW. «Προς τούτο συνέβαλε η μείωση του κόστους ανάπτυξης των συστημάτων αποθήκευσης που έδωσε την δυνατότητα για επέκταση του σχήματος ενίσχυσης για συνολική ισχύ πέραν των 1000 MW. Πέραν όμως της ανάπτυξης των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης, είναι αναγκαία και η ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.Για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ, και δη στα κορεσμένα σημεία του δικτύου, και να ενισχυθεί περαιτέρω η διείσδυση της παραγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το ισχύον σχήμα στήριξης των σταθμών ΑΠΕ (SA.60064) ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ενίσχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για ισχύ σημαντικά μεγαλύτερη από τα 200 MW.»