Έχει υποσχεθεί ότι με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι λογαριασμοί θα μειωθούν σημαντικά και οι καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τους να χρεώνονται -όπως έχει υπαινιχθεί- στα επίπεδα των 0,15ευρώ η κιλοβατώρα, που βέβαια και αυτή είναι μια τιμή τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα.
Η υπόσχεση αυτή δεν πρόκειται να εκπληρωθεί αν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη χειρότερα αν αυξηθούν , όπως όλα δείχνουν, ακόμη περισσότερο, τους επόμενους μήνες, λόγω του πολέμου.
Και γιατί θα συμβεί αυτό; Απλά και μόνο γιατί οι τιμές καταναλωτή στο ηλεκτρικό ρεύμα ότι και να γίνει θα είναι συνδεδεμένες με τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, που είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι υψηλές. Απλά οι πάροχοι θα ενσωματώσουν τις αυξήσεις στη μια και μοναδική τιμή που θα αναγράφεται στους λογαριασμούς που θα καταφθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μηδέν όφελος δηλαδή.
Όσον αφορά το πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές, αυτό δεν μπορεί να είναι ζημιογόνο για τους παρόχους, γιατί έτσι θα βάλουν λουκέτο. Θα είναι λοιπόν και αυτό συνδεδεμένο με τις εκρηκτικά υψηλές διεθνείς τιμές και σε καμία περίπτωση στα επιθυμητά για τους καταναλωτές επίπεδα δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα που όπως προαναφέρθηκε ήταν της τάξης των 0,10 ευρώ η κιλοβατώρα.
Η ερώτηση ουσίας λοιπόν είναι: «Υπάρχει λύση για να πληρώνουν οι καταναλωτές ‘λογικές’ τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα;».
Ναι υπάρχει, αλλά αυτή δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν είναι άλλη, από την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Μια λύση που η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει να προκρίνει η κυβέρνηση, καθώς θα δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα και θα προκαλέσει νέες τριβές και ενδεχομένως και παρεμβάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, που δεν θέλουν να ξαναδούν στην Ελλάδα ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει νέες διαμάχες με τους Ευρωπαίους, καθώς όσο και αν το πανηγύρισε τις προηγούμενες ημέρες, για το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα, ακόμη επί της ουσίας δεν έχει λήξει η … κακή για την χώρα μας περίοδο.
Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας τις αδυναμίες που εξακολουθεί να εμφανίζει η ελληνική οικονομία, υπολόγισε το τέλος της εποπτείας στη χώρα μας για το… 2059, στέλνοντας δυσοίωνα μηνύματα.
Δύσκολοι καιροί που δεν αντιμετωπίζονται με την δημιουργία φρούδων ελπίδων για φθηνότερο ρεύμα και ανακοπή των αυξήσεων. Γιατί όπως λέει και λαϊκή παροιμία «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».