Αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης και να επιλέξουν την συναίνεση, τη συνεργασία και τη σύνθεση απόψεων, προκειμένου να δώσουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και οι πλειοψηφία των πολιτών της, λόγω της ακρίβειας.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τα εισοδήματα των πολιτών και αφανίζονται πρωτίστως η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει τις ιδεολογικές της παρωπίδες και να δει σφαιρικά την κατάσταση επιλέγοντας τις βέλτιστες λύσεις και όχι τις λεγόμενες νεοφιλελεύθερες ή τις «αντι-αριστερές» λύσεις.
Και από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να εξοβελίσει τους δογματισμούς ότι οι επιχειρήσεις είναι εν δυνάμει «εχθροί» των εργαζομένων.
Υπάρχει πάντα και η «χρυσή τομή». Το κράτος έχει το θεσμικό του ρόλο και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τις δυνατότητες να δώσει πνοή στην οικονομία.
Αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργεί αποτελεσματικά ο εποπτικός ρόλος του κράτους στην αγορά, πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται, ούτε ακόμη και το τελευταίο διάστημα της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, με την αισχροκέρδεια να «ενδημεί» σε βασικούς τομείς της αγοράς, όπως η αγορά καυσίμων, η αγορά τροφίμων, ο επισιτιστικός τομέας, οι υπηρεσίες.
Τα πολιτικά κόμματα, δεν πρέπει να παρασύρονται σε στείρες αντιπαραθέσεις για το αν οι λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας είναι δεξιές ή αριστερές.
Οι πολίτες έχουν αποδείξει με την εκλογική τους συμπεριφορά ότι δεν τους ενδιαφέρει αν οι λύσεις που θα δοθούν έχουν πολιτική «ταμπέλα». Τους ενδιαφέρει να είναι οι βέλτιστες λύσεις.
Και όποιος πολιτικός σχηματισμός επιμείνει στις ιδεοληψίες και τους δογματισμούς του, απλά και θα αποτύχει.
Και οι επισημάνσεις αυτές γίνονται και με αφορμή την τελείως άστοχη δήλωση του αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στην Γερμανία και υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σολτς, Κρίστιαν Λίντνερ .
Τι είπε ο νεοφιλελεύθερος υπουργός του «σοσιαλιστή» Σολτς; Ότι το κόμμα του ως μέλος της κυβέρνησης , θα διασφαλίσει ότι «η Γερμανία κυβερνάται από το κέντρο και δεν παρασύρεται προς τα αριστερά».
Και αυτή η δήλωση έγινε απλά και μόνο για να βάλει αριστερή ταμπέλα σε κάποιες από τις κοινωνικές παροχές που συζητούνται στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά δεν αρέσουν στον νεοφιλελεύθερο Λίντνερ.
Ευτυχώς γι’ αυτόν δεν είναι προεκλογική περίοδος στην Γερμανία. Στην Ελλάδα, όμως έχει ξεκινήσει